31 Mart tarihinde “Kapitan Andreevo” hudut kapısında Bulgaristan üzerinden sigara kaçakçılığının yapılmasından dolayı göz altına alınan 26 kişi arasında 13 gümrük görevlisi ve 3 sınır polis görevlisi vardı. 1 Nisan günü göz altına alınan gümrükçülerin serbest bırakıldığı, sadece vardiya amirinin göz altında kaldığı bildirildi. Bu arada serbest bırakılan gümrük görevlileri, milyonları bulan geniş çaplı sigara kaçakçılığı araştırmasına tanık olarak celbedildi. Yolsuzlukla yürütülen mücadele devam ediyor.
2014 yılına ilişkin araştırmalardan alınan sonuçlara göre ülkede satılan kaçak sigara payı, yüzde 20’yi buluyor ve son yıllarda devamlı artıyor. Bunun sonucu tütün tüketiminden tahsil edilemeyen vergilerin yıllık toplamı yaklaşık 230 milyon avro olup 2014’te alınan vergi gelirinin yüzde 2’si kadarı, GSYİH’nın ise yüzde 0.6’sı kadardır. Oysa ülkemiz, tütün ürünleri üzerindeki vergilerin devlet bütçesinin yerine getirilmesi açısından en büyük önem taşıdığı AB’nin üyesidir ve kaçakçılıktan dolayı en büyük gelir kaybına uğrayan birlik üyesi devlet durumundadır. Uğranılan zarar, bütçeye katkı oranı olarak değerlendirildiğinde ülkemizin kaybı, Romanya ve Polonya’ya göre 3 kat, Almanya’ya göre 10 kat, Hollanda’ya göre ise tam 16 kat büyüktür.
Gümrük görevlilerinin göz altına alındığı son olay, ülkede kaçakçılık iştahının kabarık olmaya devam ettiğini ortaya koydu. Bundan iki ay önce aynı hudut kapısında oradaki gümrük şefi, yine Türkiye’den gelen kaçakçılığa yol vermekten dolayı gösterişli bir şekilde göz altına alınmıştı. Anlaşılan kelepçenin takılması, yeterince caydırıcı değil, çünkü işin içinde karşı konulmaz miktarda para var.
Kaçakçılık ve yolsuzlukla mücadelede Bulgaristan, dünyada bilinen her çeşit metodları uyguluyor. Gümrükçülerin iş yerleri sık sık değiştiriliyor, yönetici kadroda dönüşüm prensibi uygulanıyor, özel istihbarat araçları kullanılıyor. Ancak anlaşılan çabaların yönü değiştirilmeli ve asıl hedef kaçak sevkiyatlar ile rüşvetçi gümrük görevlilerinin yakalanması değil, bu işi yöneten kişilerin yakalanması olmalıdır.