Tarım Bakanı Rumen Porojanov’un sözlerinden büyük marketlerde sunulan ürünlerin yarısından fazlası Bulgaristan’da üretildiği anlaşıldı. Sektörde çalışanlarla yapılan yuvarlak masa toplantısında Tarım Bakanı “Ben Bulgar üreticilerini destekliyorum, sen de destekle” isimli kampanyaya start verdi.
Bulgaristan’ın en büyük beş perakende zincirinde yapılan Bulgar ve ithal gıda ürünlerinin oranına ilişkin bir araştırmaya göre yerli ürünlerin satışında önemli bir artış var. Bulgaristan’da sunulan ekmek ve unlu mamullerinin yüzde 77 ve yüzde 100 arasında yerli üretim, sosislerin yüzde 55 ile 80’i yerli üretim, süt ürünlerinde ise yerli üretim oranı yüzde 57 ile yüzde 75 arası. Sertifikalı bio ürünlerinin oranı da önemli bir büyüme göstermektedir. Tarım Bakanı’nın sözlerine göre, büyük mağazalardan birinde bu oran yüzde 167’ye kadar yükseliyor.
Toptan satış yapan bir mağaza zinciri temsilcisi Georgi Gırnevski şunları paylaşıyor:“Biz geleceğin Bulgar üreticileri ile doğrudan çalışmaya bağlı olduğuna inanıyoruz. Dahası, biz Bulgar üretimini daha yüksek bir fiyat seviyesinde konumlandırıyoruz, çünkü kalitesi ve tadı çok daha iyi. Müşteriler de buna olumlu yanıt veriyor ve artık mağazamızda satılacak bir sonraki ürün kategorisini aramaya başladık bile. Meyve ve sebze ile başladık, et, peynir, balık, şarap ekledik, sayılı günler sonra bal da ekleyeceğiz. İşlenmiş gıda sektörünü (konserve, dondurulmuş gıdalar, tatlılar ve reçel) teşvik etmeyi amaçlıyoruz.”
Forumda Tarım Bakanı Rumen Porojanov, Noel’e kadar bakanlık başarıları geliştirme amacı ile sektördeki başarılara odaklanacağını bildirdi.
“Et üretiminde önemli bir eğilim gözlemleniyor; beyaz et üretimindeki artış yüzde 18, kırmızı ette ise yüzde 8. Aynı şekilde taze paketlenmiş süt üretimi yüzde 22 artış kaydetti, tereyağı yüzde 18, inek sütünden üretilmiş peynirde yüzde 15 artış var. Aynı zamanda, yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ve mandıralarda kullanımlarının yasaklanması sayesinde bitkisel yağ içeren taklit ürünlerin üretiminde yüzde 17 düşüş kaydedildi. Ön verilere göre, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla tarımsal mal ihracatı yüzde 13, 5 artarak 1, 9 milyar avroya ulaşmıştır. 2018 yılının sonuna kadar 4 milyar avroyu geçmesini bekliyoruz.”
Bunun dışında Bakan Porojanov, çiftçilere destek için her yıl 2 milyar leva ayrıldığını söyledi ve gelecek yıl daha iyi sonuç için fonların her branş arasında dengeli bir şekilde dağıtılacağını ekledi. Yuvarlak masa toplantısına katılan çiftçiler, bakanlığın çabalarını desteklediler.
Mandıra sahibi ve Bulgaristan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Dimitır Zorov “kayıt dışı sektörün bir bölümünün açığa çıkmasının ardından en yüksek üretim artışı ile Avrupa Birliği’nde ülkemiz lider konumundadır” dedi ve devam etti:
“Bulgar üreticilerini destekliyoruz” logosunun tüm tüketicilere ulaşarak milli duygularını harekete geçireceğini umuyoruz, çünkü bizim ürünlerimiz daha lezzetli. Çok sayıda kaliteli çiftliğimiz olduğundan dolayı, bu özellikle inek ve koyun yoğurdu için geçerlidir. Perakende market zincirlerinden de aynı duyguyu ve daha fazla yerli ürün sunmalarını bekliyorum. Ancak tüketiciyi kaliteli ürünleri kullanmak için eğitmek de önemlidir. Asıl önemli olan, tüketilen gıda miktarı değil, onun besin değeridir. Bu nedenle tüketicinin yemek kültürünü geliştirmesine katkıda bulunabileceği çok şey var.”
Çeviri: Özlem Tefikova, BNR