Ulusal Sigorta Kurumu (NOİ) verilerine göre geçen yıl ülkede 2 911 iş kazası meydana geldi. Bu, her gün ortalama 8 işçinin görevlerini yerine getirirken yaralandığı anlamına gelir. İstatistikler, geçen yıl iş kazası sayısının, 2016 yılına kıyasla 2848’den 2911’e yükselerek, 63 arttığını gösteriyor. 2017’de iş kazalarının 94’ü ölümle sonuçlandı, bu sayı 2016 yılına kıyasla 6 fazladır.

Geçen yıl en yüksek sayıda iş kazası kara taşımacılığı sektöründe çalışanlar arasında meydana geldi. Bu alanda çalışan 256 kişi işyerinde yaralandı ve bu olayların 14’ünde ölüm yaşandı. İkinci sırada yer alan kamu yönetimi sektöründe çalışanlar arasında 237 kaza kaydedildi. İşyerinde geçirilen kazalarda memurların ön sıralarda yer almalarının nedeni, her kazanın bildirilmesidir.

Avukat Stanimir Dimov, “Özel sektörde işverenler, genellikle Genel İş Müfettişliği Ajansı denetimlerinden kaçınmak için kazaları gizlemektedirler. Buna karşılık yaralıların tedavi masraflarını üstleniyorlar” diye açıkladı. Kanuna göre çalışanların ofise gittikleri ve eve döndükleri sırada meydana gelen kaza da iş kazası kabul edilir. Böylece bir çalışan, iş günü bittikten sonra bir saat içinde bacağını kırarsa, olay iş kazası olarak kabul edilir.

Dinov, “Çok nadiren özel sektördeki işverenler, bu iş kazalarını tanımaktadırlar” dedi. NOİ verileri, işyerine gidildiği sırada meydana gelen kazaların yaklaşık 10 oranında olduğunu gösteriyor. Ancak kamu yönetimi sektöründe kazaların neredeyse yarısı memurlar işe giderken veya işten eve dönerken meydana geldi.

2016’da, iş kazası ve meslek hastalığı için 14 117 işçiye tazminat ödendi. İşçiler tarafından alınan ortalama tazminat miktarı 35 levaydı. En fazla tazminat miktarı 41, 65 leva olmak üzere Stara Zagora (Eski Zağra) şehrinde ödendi. Bu miktar, Silistre’de ödenen tazminat miktarının iki katından fazladır. Çünkü Silistre’de tazminat miktarı 21 levanın biraz üzerindeydi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar