ÖZELLİKLE Rusların votkanın yanındaki vazgeçilmezi olan dikenli salatalık, ihracatın önündeki engellerin kalkmasıyla birlikte çiftinin yeniden umudu oldu. Gazipaşa Toptancı Hali Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, 2017 yılında üreticinin yüzünün güldüğünü belirtti. Dikenli salatalıkta ihracat sıkıntısı çekmediklerini ifade eden Başkan Fidan “Üretici, bu yıl tarlasından ve serasından elde ettiği ürünlerden kazanç sağlıyor.

Özellikle bizim ihracatımızın ana unsuru olan dikenli salatalık, şu an halde 3,50 liradan satışa sunuluyor. Gazipaşa’dan, haftalık 15 TIR yüklenerek 500 ton dikenli salatalık ihraç ediliyor. Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Letonya, Estonya, Litvanya, Romanya, Bulgaristan, Moldovya, Sırbistan ve Gürcistan ve Makedonya gibi 12 ülkeye, dikenli salatalık ihracatı gerçekleştiriyoruz.

Üretimde ise geçen yıla göre yüzde 30 azalma var. Üretim azalınca, talep fazla oluyor. Üreticilerimiz de dikenli salatalığın şu anki fiyatından oldukça memnun. 2016 yılının Aralık ayında dikenli salatalık 2.00 liradan satılıyordu. Bu yılın Aralık ayında ise 3.50 liraya yükseldi. Geçen yıla göre üreticilerimiz 1.5 lira karı var. Aynı zamanda Gazipaşa’da üretilen malın yüzde 10’unu da zaten komisyoncular üretiyor. Halde bulunan komisyoncularımız aynı zamanda çiftçilik de yapıyor. Tüccarlar, ihracatçılar ve komisyoncular ürünlerin kalitesinden oldukça memnun. Durum böyle olunca, haliyle çiftçilerimizin de yüzü gülüyor” dedi.

ÇOK ÇEŞİT, BOL KAZANÇ

Geçtiğimiz yıllarda Bosna’dan Kosova’ya, Romanya’dan Bulgaristan’a, Dubai’den Fransa ve İngiltere’ye kadar pek çok ülkeye ihraç edilen domates ise üretim azlığı nedeniyle en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. Gazipaşa’dan bu yıl domates ihracatı olmadığını belirten Komisyoncular Derneği Başkanı Fidan “Çünkü üretim az ve iç piyasaya gönderecek domatesimiz bile yok. Gazipaşa Toptancı Hali’nde daha çok dikenli salatalık ön planda. Bu yıl çiftçilerimiz çeşide yöneldi. O nedenle, domates ekimi bu yıl ilçemizde çok fazla yapılmadı” diye konuştu. Çiftçilere kaliteli üretim ve çeşit tavsiyesinde de bulunan Başkan Fidan, “Çiftçiler olarak önce ürün kalitemizi düzelteceğiz. Önceliğimiz bu olacak. Kalite derken şekil ve fiziki olarak değil kalıntıya, zehirli ilaç kullanımına çok dikkat etmeliyiz.

Bu yıl çiftçilerimizin ürünlerini çeşitlendirmesiyle birlikte de piyasanın daha canlı geçeceğini umut ediyorum. Halde canlılığı sağlamak için özellikle ürün çeşitliliği önemli. Dikenli salatalıkla birlikte Kaliforniya biberi şuanda halin en gözde ürünüdür. Kilosu 5,5 liradan alıcı bulan, Kaliforniya biberinin ihracat ve pazar sorunu yok. Dikenli salatalık gibi, Kaliforniya biberini de yaklaşık 12 ülkeye ihraç ediyoruz. Bu tür ürünlerin ilçemizde ekilmesi, hem üreticiyi hem de bizleri farklı pazarlara açılma konusunda rahatlatacaktır. Böylelikle hem üretici hem de Gazipaşa kazanacak.

Bizlerde Hal Komisyoncular Derneği olarak fiyatları dengeli tutuyoruz. Elimizden geldiği kadar üreticimizi destekleme gayreti içindeyiz. Umuyoruz ki bu yıl üreticilerimiz kazacak. Ne kadar çeşit arttırırsak o kadar çok kazanç sağlarız” şeklinde konuştu.

Dim Medya A.Ş. ve Yeni Alanya Gazetesi internet sitelerinde yayınlanan haber, yazı, resim ve fotoğrafların FSEK ve Basın Kanunu’ndan kaynaklanan her türlü hakları Dim Medya Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’a aittir.İzin alınmaksızın, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

 

Yeni Alanya Gazetesi

Reklamlar