Çingene Komiser
Tarih: 18 Nisan 2019
BGSAM
Fakti.bg.
Konu: Bulgaristan Romen Komiseri ile Söyleşi.
Bulgaristan Romenlerinin Komiseri Petko Asenov ile bir söyleşi:
Bulgaristan’da “daire dalavereleri” tam kızışırken, yıllardan beri kışkırtılan Bulgar Romen olayları neden tam da Gabruva (Gabrovo) şehrinde patladı. Bulgaristan’da Romların topluma entegre edilmesine ne kadar para akıtıldı? Bu defa Başbakan Boyko Borisov neden çatışmalı olayların dışında kalmak istedi? Yeni bir Kosova patlaması başlamasını önlemek için neler yapılmalıdır? FAKTİ BG sosyal medyası bu soruları Dünya Romen Örgütü Başkan Yardımcısı ve Romenleri Bulgaristan Baş Komiseri Petko Asenov’a sordu.
Sayın Asenov, son günlerde Bulgaristan’ın Gabrovo şehrinde Romenlere karşı şiddetli protestolar var. Dorum değerlendirmesi yapar mısınız?
Bugün Gabruva’da (Gabrovo) olanlar, çok yakın zamanda Eski Zara’da (Stara Zagora), Tatar Pazarcık’ta (Pazarcık) ve öteki bölge ve şehirlerde patlak verecektir. Bu saldırı planı Filibe’ye (Plovdiv) bağlı Katunitsa köyünde yıllar önce başladı. Bu olay, Bulgaristan’da her bir Romen (Çingene) mahallesinin “ateşe verilebileceğini” gösteriyor. Bu, sözüm ona “ulusal yurtseverlerin” ve onlara takılan güçlerin olanıdır. “Katunitsa” köyünden sonra Sofya’nın “Orlandovrsi” semtünde ve Yukarı Cuma’nın (Blagoevgrad) “Gırmen” kasabasında yaşandı. Düşmanlık ateşini yakmak istiyorlar. Ne ki, Romenler arasında artık imkanları oldukça büyük olan iriler var. Onlar da yakmaya başlarsa o zaman kıyım ve küllük olacaktır. Kısa bir süre önce, Bulgaristan Diyaneti Baş Müftüsü “Bulgaristan’daki durumun Kosova’yı tekrarlayabileceğini” , hatta daha kötüsünün de olabileceğini söyledi. Ben olayların oralara kadar tırmanmayacağını düşünüyorum, ne ki bunun olmasını isteyenler de yok değildir. Ben burada, baş komutan olan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in, gelişmelerin daha kötü yön almasını ve büyümesini önlemek amacıyla, yetkilerini kullanarak Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi’ni (KCNC) toplaması gerektiği görüşündeyim.
Öyle mi? Bu olayların patlamasından, Başbakan Boyko Borisov’un da kanısına göre Gabrovo Polis Şefi Kıdemli Komiser Borislav Bonçev’in sorumlu olduğuna siz de mi katılıyorsunuz?
Önce İç İşleri Bakanı Mladen Marinov’un hem Gabrovo’da hem de ülkenin diğer merkezlerinde durumu huzura kavuşturmak amacıyla iyi işler yaptığını söylemek istiyorum. Jandarma ve polisler görev başındadır. Onlar ayakta olmasaydılar, dere gibi kan akacaktı. Marinov’a teşekkür ederim. Polis şefi hakkında karar alan Balandır. Durumu en iyi bilen odur. Ben Belediye Başkanı Tanya Hristova hakkında fikir beyan etmek istiyorum. O, hemen istifa edeceğini açıkladı. Fakat yerinde kaldı. O, 500 Çingene ile baş edemedi. Sofya’da Bayan (Belediye Başkanı) Yordanka Fındıkova 48-50 bin Romenle baş ediyor.
Şu 500 Çingeneyle ne oldu, haberiniz var mı?
Gabruva (Gabrovo) dışına kaçtılar. Şehirde kalan da var. 4 çocuklu bir aileden telefon aldım. Zemin kata sığınmışlar. Korkuyorlar. Romen gençleri gönderdim ve aileyi kurtardık. Gabruva (Gabrovo) etraf köylerine kaçanlar oldu.
Bu çatışma bir market kavgasından alevlendi. Bu konuda görüşünüzü öğrenmek istiyorum.
Bu bir dükkan içi sürtüşmesidir. Kışkırtılmasa bu denli büyük bir etnik sorun alamazdı. Evler yıkılıyor, yakılıyor. Bir ev yıkılacaksa biz kendimiz yıkarız. Programımız var. Romen mahalleri kurmak için Bakanlar kuruluna program sunduk. Onay aldık. Nedense bu defa Sayın Borisov susuyor. Sorun belirince o beni arıyor. Demiryollarını ve uçak alanını abluka altına aldığımızda beni aramıştı.
Başbakan 11 000 – 12 000 Romen mahkûm olduğunu söylüyor.
Doğru değildir. İçerdekilerin daha fazlası Bulgar. Adalet Bakanı Yardımcısı Nikolay Prodanov’la görüştüm. Çıkanlar 2-3 ay sonra yine içeri giriyor. İş yok. Çalıyorlar. Tutuklanınca da yine hapse düşüyorlar. İş yeri açmak gerek. Bu kişilere kalacak yer göstermeliyiz. Dış ülkelerden gelen yatırım fonlarından para ayırarak yerleşkeler inşa etmeyi düşünüyoruz.
Gabrovo’da bu olayların patlak vermesi, merkezde “mal mülk dalavereleri” kızışırken alevlenmesi bir tesadüf müdür?
Dikkatleri başka yöne yöneltmek istediler. Ben Sofya İl Belediye Başkan Yardımcısı Toma Nikolov macerasına dikkat yöneltmek istiyorum. Tarım arazisine köşk kurmuş. “Kulübe” diyor. Yüzme havuzlu, değeri milyonun üstünde, vs vs, ne anlatayım bilemiyorum. Evraksız, izinsiz bir inşaat. Başbakan Yardımcısı Kr. Karakaçanov’a mektup gönderdik. Gereğini yapmasını, köşkü yıkmasını istedik. Çünkü o yapmazsa, bizim Romenler gidip yıkacaklar. Karakaçanov iş yapsın, Romenlere karşı program uydurma işinden vaz geçsin, çünkü onun programları çok daha büyük sorun doğuracak.
Sizin kanınıza göre Gabrovo’da göstericileri örgütleyen kimdir?
Sofya’da “Orlandovtsi” semtinde ve “Gırmen” de ve şimdi Gabruva (Gabrovo) merkezinde gösteri yapan kişilerin aynı tipler olduğunu fotoğraf ve videolarda görebilirsiniz. Bunlar örgütlü kişiler. Bir plan uygulanıyor. Sofya merkezinde kahvelerde oturan ve telefon bekleyen bir genç tanıyorum. Şu kadar para vereceğiz 100 kişiyi şu saatte şu yere getir dendiğinde o harekete geçiyor. Onlar ücretli protestocular. Ben, Bulgaristan’da kaç Romen olduğunu ve nerede bulunduklarını bilen biriyim. Gabrovo’daki Romenlerin sayısı 500 ‘den azdır. Saldırgan milliyetçiler Romenlerin az olduğu merkezleri basıyorlar. Pazarcık mahallerine gitsinler de göreyim onları! Tatar Pazarcık’ta (Pazarcık) her şey devletin elinden de çıktı. Sakallılar, çulular, çarşaflılar aldı yürüdü.
Yakın geçmişte akıllı bir fikir işittim. Bir arkadaş, Romen sorunlarının çözümü için para lazım. Çalınmak için para gerek. Bulgaristan’da yıllardan beri Romen problemlerinin çözümünde bir adım atılamamasını, sorun parasal mı?
Biz paraların nerede ve kimin kontrolünde olduklarını biliyoruz. Kısa bir süre önce Norveç Fonu’ndan 80 milyon Avro geldi. Son 10 yılda milyarlar geldi. Bu paraların ana kısmını, Romen örgütleri değil, Bulgarların yönettiği örgütler çaldı. Bizden de birkaç örgüt şefine kırıntı atmışlar, Romenlere de veriyoruz görüntüsü oluşturmak için… Aile Planlaması Örgütünden bir örnek vereyim. Konuşulan nedir? Çocuklar çocuk doğurmasın… Kız çocuklarıyla, ailelerle gettolarda, mahallerde çalışmak için bu örgüt milyonlara el atmış. Sonuç nedir?
Paralar harcanmış. Yapılan iş yok. Her yıl 12 000 Romen çocuk okul dışı kalıyor. Eski Eğitim Bakanı Sergey İgnatov’la çocukları okula toplamak için özel program geliştirdik. Bakanlığa sunduk. Bakanlık susuyor. Ben burada “Amelipe” adından bir örgütle ilgili birkaç cümle söylemek istiyorum. (”Amelipe – Uluslararası Diyalog Ve Hoşgörü Örgütü). Bu örgüt yalnız 1 yılda 16 milyon Avro almıştır. Gerçekte ise el attığı paraların miktarı 50 milyondan fazladır. Bu paraları çocuklarımızı okula toplamak için aldılar ama çocuklar okul dışında kalmıştır.
Bu sorunların çözümü için önerileriniz nelerdir?
Biz hükümete önerilerimizi sunduk. Geçen yıl Dünya Romen Örgütü Genel Başkanı Bulgaristan’a geldi. “Zaharna Fabrika” (Şeker Fabrikası) semtindeki Romen kulübelerini gördük. Sonra Sofya Belediye Başkanı Fındıkova ile birlikte aileleri devlet demiryollarının boş dairelerine yerleştirdik. Sorun çözüldü.
Bulgaristan Romenlerinde farklı yaşama hevesi var mı?
Hepsi birlikte yaşamak, iş, aş, çocuklarına okul, sağlık hizmeti istiyorlar. Herkes kirasını ödemek istiyor. Ailelerine ev yapmak istiyorlar. Çocukları için huzur talep ediyorlar. Yaz aylarında turistik tesislerde Romanya ve Moldova’dan işçi getirmektense, bizim çocuklarımızın çalışmasını istiyoruz.
Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev Gabrovo olaylarıyla ilgili çok aktifleşti.
Biz onun eşinin de aktifleştiğini görüyoruz. Onlar aile olarak “Amelipe” dostudur. “Amelipe’ye” giden milyonların kayıplara karışması ilginçtir.
Yalnızca Bayan Donçeva değil, Gabrovo’da gösterilere karılanlar aşırı davrandılar. Konuşmalarında ırkçılık vardı.
Onlar ırkçılıktan öte, faşisttir. Olanlar anasının ak süttü gibi faşistti. Bu nedenle bir şimdi bir toplantı yapıyoruz ve Bulgaristan’da olduğu kadar Avrupa kıtasındaki faşist başkaldırıya karşı da mücadele etmek üzere bir Birlik kurmaya hazırlanıyoruz.
Biz Bulgarlar ve Romenler olarak ikiye ayrılmaya devam ediyoruz ve bu çok tehlikeli.
Şimdi Gabrovo’da bize “şehri ter edin. Siz Bulgar değilsiniz” diyorlar. Bize “sisin Vatanınız yok!” diyorlar. Öyle de, Avrupa halter şampiyonu Çingene Bojidar Andreev Bulgaristan’a döndüğünde, “ Vatanına döndü” diyorlar. Bu ne demek oluyor? Gazetelerin hepsi “vatanına döndü” diye yazıyorlar. Demek oluyor ki, olumlu bir şeyler, başarı elde ettiğimizde ve bu Bulgaristan’ın esamisine yazıldığında, “kahramanız”, aksi takdirde bizi ülkemizden ve vatanımızdan kovuyorlar. Şampiyon Andreev’e 500 000 Avro teklif ediyorlar, Bulgaristan’ı terk etmesini istiyorlar, ama o “benim Vatanım var” diyor, gitmiyor. Bulgaristan’da yaşıyor ve biz kendisiyle gurur duyuyoruz.
Dikkatlerin başka bir yöne çevrilmesi gerektiğinde en uygun kesim Çingenelerdir. Bu özellikle seçimlerden önce oluyor.
Yakın geçmişte, bölge komiserleri, Dünya Romen Örgütü’nde toplandık. Eski seçimlerle ilgili yeni bir değerlendirmede bulunduk. Bizi sabun yapmak isteyenlere, evlerimizi yakıp yıkanlara, paralarımıza el atanlara, aç kalmamızdan zevk almamızdan zevk alanlara “Ataka” ve sahte “yurtsever” partilere hele de İç Makedon Örgütü VMRO’ya oy verenlerin kimler olduğunu değerlendirdik. Bizim aşırı milliyetçi, ırkçılara verecek oyumuz yoktur. Aşırı milliyetçi faşist lider ve kopoyların Çingene mahallelerine, gettolara girmesine yol vermeyeceğiz, onlar artık bizden oy alamayacaklar.
Seçimlerde oy ticaretiyle ilgili de bir sorum var. Yalnızca sahte “yurtseverler” ve “Ataka” değil öteki partilere de oy satılmamalıdır.
Artık nerede kaç oy olduğunu aylar öncesinde biliyoruz. Oylarımızın sayısı bellidir. Bu konuda devlet Organlarından DANS, Savcılık ve diğerlerinin daha önceden iş başı yapmalarını öneriyorum. İstenen oy ticaretinin durdurulması ve adil seçim yapılmasıdır.
Sizin elinizdeki verilere göre partilerin hepsi para ile oy mu alıyorlar?
Aşırı milliyetçiler para sayıp oy alıyorlar. Büyük paralar oynadığını söyleyemem. Rom mahallelerinin hepsi için veriler elimizdedir. Oy fiyatı 20 levadan başlayıp 50 levaya kadar yükseliyor. Propaganda tutmuyor. 10 oyu olan bir aile 500 levaya bakıyor, propagandayı dinleyen yok. Önümüzdeki seçimlerde bu geleneği bozmaya çalışacağız.
Sofya/Bulgaristan