Yenikapı Meydanı’nda “At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganıyla düzenlenen ve 5 gün süren festivalde, Türk dünyasına, Orta Asya, Balkanlar, Kafkaslar ve Anadolu’ya özgü gelenekler hayat buldu. Her yıl farklı kültürleri İstanbul’da buluşturan Etnospor Kültür Festivali’nin üçüncüsü başladı. 9-13 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek kültür festivalinin tanıtım toplantısı yapıldı. İşte geleneksel 11 spor dalını kapsayacak festival…
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali’nin üçüncüsü, “At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganıyla başladı. Organizasyonun açılışı töreninde konuşmalar öncesi kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yenikapı Meydanı’nda 5 gün süren festivalde Türk dünyasına, Türkistan, Balkanlar ve Anadolu’ya özgü şenlikler gerçekleştirdiler. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan ve atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yapıldı. Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından geleneksel Türk sporlarından mangala, kökbörü, atlı cirit, atlı okçuluk, aşık oyunu, kuşak güreşi gibi sporların canlandırılması amacıyla bu sene 3’üncüsü yapılan Etnospor Kültür Festivali sona erdi.
Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal ERDOĞAN Çadırımızı ziyareti
Avrasya Gösteri Merkezi’nde başlayan etkinlik İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın yanı sıra Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Etnospor Kültür Festivali Genel Sanat Yönetmeni Yasin Tütüncü, BİST Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Vakıfbank Katılım Bankası Genel Müdürü Öztürk Oran katıldı. Ayrıca obada birer çadır kurarak – Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail CENGİZ ve tüm üyeleri Türkistan kültürünü sergilediler, Balkanları temsilen BULTÜRK Derneği de kültürlerini tanıttılar.
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali‘nde yer alacak sporcuların bir kısmı Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nden atlarıyla geçti.
Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, yaptığı açıklamada;
“Sadece Türkiye’ye has geleneksel sporlar değil buradaki gündemimiz. Dünyada yerli ve milli sporların gelenekleri, popülerleşmesi ve hak ettiği değerleri kazanmasını istiyoruz. Kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şey söz konusu olamaz. Tüm renklerin diğer renklerden nasıl bir üstünlüğü olamaz ise kültürlerin de de her biri değerlidir, her biri yaşanmaya ve görülmeyi hak eder. Burası beş gün boyunca İstanbul halkının çocuğunu alıp ailece gelebileceği, herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği ve iyi vakit geçirebileceği tamamen ücretsiz bir etkinlik. Geleneksel sporları bütün dünyaya anlatmak ve haykırmak istiyoruz” dedi ve şöyle devam etti:
“Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak geleneksel sporların tanıtılması merkezi çalışmalarımızla şunu bütün dünyaya haykırmak ve anlatmak istiyoruz; kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şeyden söz edilemez. Dünyanın bütün kültürleri değerlidir, dünyanın bütün kültürleri saygıyı hak eder. Bu saygı temeli olmadığı müddetçe kültürler arası, milletler arası, toplumlar arası huzur ve barıştan söz edilmesi mümkün olamaz.” dedi.
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Kazancı, Etnospor Kültür Festivali’ni dünya çapında bir organizasyon haline getirmek istediklerini söyledi.
Organizasyonda geleneksel sporlardan aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, fetih yağlı güreşleri, atlı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu, şahinle yarış ve yabusame (Japon atlı okçuluk sporu) olmak üzere toplam 13 branşta 883 sporcu mücadele etti.
Çocuklar için 33 geleneksel oyun
Etnospor Kültür Festivali’nde çocuklar da 33 geleneksel oyuna katılma fırsatı buldular. Organizasyona katılan çocuklar; topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca, birdirbir, dalya, halat çekme yarışı, istop, kutu kutu pense, yağ satarım, cicili tavuk, basmık ve teneke oyunlarına katıldılar.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: “ Tozlu raflarda kalan spor dalları yeniden ortaya çıktı” dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, bu tür etkinliklerin medeniyet kodlarının geleceğe taşınması noktasında önemli olduğunu söyledi. Benzer organizasyonların yerli ve milli duruşun ortaya konulması için de önemli olduğuna değinen Yıldız, bu konuda sorumluluk üstlendiklerini dile getirdi. Yıldız, “Bizler Hira’da ‘oku’ emriyle başlayan büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Medeniyetimiz Hira’dan, Orta Asya, Balkanlardan Anadolu’ya, Kafkaslara, Mezopotamya’ya, Kudüs’e, Endülüs’e uzanan büyük bir medeniyettir. Bizler büyük medeniyetin temsilcileri olarak, bugün bize düşen sorumluluğu yerine getirmenin şerefini, huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ETNO SPOR TÜRK KÜLTÜR FESIVALİNDE ESEN TÜRKİSTAN RÜZGARINDA TÜRK ALEMINI GÖNÜLLER MEST OLDU, BİRLİK VE BERABERLİK İLE BAYRAMLAR YAŞANDI…
BULTÜRK ÇADIRINDA BU 5 GÜN İÇERİSİNDE 2 000 BİN KİŞİYE BULTÜRK GAZETESİ VE BROŞURÜMÜZÜ DAĞITIK. 147 KİŞİ DERNEĞİMİZE ÜYE YAPTIK. 300 KİŞİ YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ORGANİZASYONLARDAN HABERDAR OLMAK İSTEDİKLERİNİ YAZARAK BİZLERE ULAŞMIŞ OLDU.
BU GİBİ ORGANİZASYONLAR HALKIMIZLA KUCAKLAŞMAKTA VE İSTANBUL’DA BULUNAN STK’LAR İLE TANIŞMA FIRSATI BULUYORUZ.
BULTÜRK ÇADIRIMIZI ZİYARET EDENLER
Osmanlı Zabıtası BULTÜRK Çadırında
İstanbul Türk Dünyası STK’ları BULTÜRK Çadırında
Bayrampaşa Kaymakamımız Osman CANBABA çadırımızı ziyaret etti
Kısa tarihçe:
Dünya Etnospor Konfederasyonu 2015 yılında Kırgızistan’da kurulmuştur. Milletlere mâl olmuş geleneksel oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için uluslararası düzeyde faaliyetlerde bulunan konfederasyon binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan ata sporlarını profesyonel bir bakış açısı ile icra etmeyi ve sürdürülebilirlik kazandırmayı hedeflemektedir.
Kurumsal yapı olarak bünyesinde şu an yedi ülkeden farklı geleneksel spor dallarını temsil eden on sekiz federasyon bulunduran konfederasyon stratejik hedef olarak uluslararası üye kabulünü ve icraatlarını arttırmayı planlamaktadır. Bölgesel kıta federasyon birliklerinin kurulması ve konfederasyona dâhil olmasıyla konfederasyonun kurumsal yapısı ve bilinirliliğini güçlendirecektir. Kurulumundan bugüne birçok başarılı organizasyona imza atan konfederasyon etkinliklerine katılım ve teveccüh üst düzeyde gerçekleşmektedir. Uluslararası geleneksel oyunların zirvesi olarak kabul edilen Dünya Göçebe Oyunlarına ana sponsor olarak destek veren konfederasyon, Türkiye’de Etnospor Kültür Festivali’ni düzenlemiş ve yüzbinlerce insanın ata sporlarını öğrenmesine veya hatırlamasına katkıda bulunmuştur. Bunun yanı sıra, çeşitli ilköğretim okullarında okul etkinlikleri düzenleyerek çocuklarımızın ve gençlerimizin geleneksel sporlarımızı tanımasına ve deneyimlemesine yönelik çalışmalar yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.
Seydullah HALAÇ, BULTÜRK Derneği