Geleneksel sporların yeniden canlandırılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali’ne İstanbul ev sahipliği yapacak.
Küçükçemece’deki Bezirganbahçe Meydanı’nda 26-28 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek organizasyonun tanıtım toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve çok sayıda yetkilinin katılımıyla etkinlik alanında düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilal Erdoğan, Kırgızistan’dan bir heyetin yaklaşık 2 yıl önce İstanbul’u ziyaretinde gündeme gelen çalışmada, geleneksel sporların popüler hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu’nu oluşturduklarını aktararak, “Bu görevi üstlenirken gerçekten önemli bir misyon olduğunu düşünmeme yol açan şey, Türkiye olarak bizim yitik birçok değerimizi geri kazanarak, geleceğe yürüme azminde olmamız gerektiğine olan inancımdı.” dedi.
“Bizler, çok eski bir birikimin bugün mirasçılarıyız”
Türkiye’nin son 150-200 yılda maalesef bazı değerlerinden hem uzaklaştığını hem de uzaklaştırıldığını dile getiren B.Erdoğan:
“Türkiye daha güçlü bir konuma gelmiş durumda geleceğe yürüyecekse, yitirilmiş değerlerini tekrar kazanarak bunu yapabilir. Bizler, çok eski bir birikimin bugün mirasçılarıyız. Bu topraklarda 1000 yıllık geçmişimiz var. Ondan önce, binlerce yıllık Orta Asya geçmişimiz, geleneğimiz, inanç sistemimiz var. Bunlar, bizim DNA’mızda olan, bize ait değerler. Bu değerlerle gerçek anlamda buluşabildiğimiz zaman, daha mutlu geleceğimizi kurabileceğiz. Geçtiğimiz süreçte maalesef bize ait olmayan değerlerin dayatılmasıyla, bir nebze topal bırakıldık, öz güvenli hareket edemedik. Ne zaman öz güvenli bir duruş sergilemeye çalışsak, yeni baskılarla, vesayetlerle karşı karşıya bırakıldık. Geçtiğimiz 15 Temmuz tecrübesi göstermiştir ki milletimiz, kendi geleceğini kendi kurma azmindedir. Bu festivalde halkımızla buluşturmak istediğimiz spor dallarından kültürel aktivitelere kadar bütün unsurlar, gerçekten bize ait olan ancak ihmal ettiğimiz şeyler.” dedi.
“Mirasımıza sahip çıkmalıyız”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç konuşmasında, Etnospor Kültür Festivali’ne verdikleri önemi anlatarak, “Burada, Türkiye’deki birçok vatandaşımızla ilk kez buluşacak olan geleneksel ama unutulmaya yüz tutmuş spor dalları ön plana çıkarılacak. Bu açıdan çok önemli.” şeklinde konuştu.
Etkinliği, başarılı şekilde geleceğe atılacak adımların ilki olarak gördüğünü aktaran Bakan Kılıç, “Organizasyon içinde yer alacak farklı spor dallarımız, kendini gösterme imkanı bulacak. Medeniyetimizden gelen mirasa sahip çıkmamız gerekiyor. En önemli yollarında biri de spor çalışmalarının gelenek, görenek ve medeniyetimizle içi içe olmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Organizasyon 3 gün sürecek
Küçükçekmece’deki Bezirganbahçe Meydanı’nda kurulan özel alanda gerçekleştirilecek Etnospor Kültür Festivali, 26 Ağustos Cuma günü başlayacak ve 3 gün sürecek.
Vatandaşların, spor yarışmalarını izleyip, kültürel faaliyetlere dahil olabilecekleri etkinlikte, Serkan Çağrı ve Uğur Işılak ile “Dombıra” şarkısının bestecisi Kırgız halk ozanı Arslanbek Sultanbekov’un konserlerini de takip edebilecek. Türk Dünyası STK’lardan Avrasya Federasyonu İsmail CENGİZ Başkanlığında ve öncülüğünde tüm STK larımız katılmaktadır.
Üç gün süreyle etkinlik alanını Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, bakanlarımızın ziyaret etmeleri beklenmektedir.
Organizasyonda, geleneksel Türk sporlarından; mangala, kökbörü, kuşak güreşi, aba güreşi, atlı cirit, atlı okçuluk, aşık oyunu, şalvar güreşi, mas güreşi, yaya okçuluğu ve yağlı güreş müsabakaları gerçekleştirilecek.
ETNO SPOR ETKİNLİKLERİ TÜRK DÜNYASI ÇADIRLARI
KIRGIZİSTAN ÇADIRI
1. Ulupamir Köyü Derneği ve Kökbörü Kulübü (Abdülmetin Keskin)
2. Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Abdülmetin Keskin)
2- Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu
KAZAKİSTAN ÇADIRI
3. Kazak Türkleri Vakfı
4. Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği
ÖZBEKİSTAN – TÜRKMENİSTAN – AFGANİSTAN ÇADIRI
5. Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım Derneği
6. Afganistan Türkleri Uluslararası Kültür ve Sosyal Yardım Derneği
7. Afganistan Türkmenleri Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği
8. ŞanlıUrfa Ceylanpınar Özbekler Sosyal Yrd. Kültür ve Dayanışma Derneği
DOĞU TÜRKİSTAN (UYGUR TÜRKLERİ) ÇADIRI
9. Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği
10.Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu
GÖREVLİ : Günlük 2 kişi Toplam 6 kişi
IRAK VE SURİYE TÜRKMENLERİ – KARAPAPAK TÜRKLERİ ÇADIRI
11.Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği
12.Türkmeneli İnsan Hakları Derneği
13.Terekeme-Karapapak Türkleri Kültür Derneği
14.Suriye Türkleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği
15.Azerbaycan Kültür Evi Derneği
BALKANLAR
16.Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği
Balkan Göçmenleri Federasyonu
İDİL URAL – AHISKA – GAGAUZ – KIRIM VE NOGAY TÜRKLERİ ÇADIRI
17.İstanbul Nogay Türkleri Derneği
18.İdil/Ural Türkleri Derneği
19.Gagauz Türkleri Dostluk Derneği
20.Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği
21.Ahıska Türkleri Vakfı