Dünya Türk Sivil Toplum Örgütleri Toplantısı, Girne’de yapıldı.
Cratos Otel’de düzenlenen toplantının açılışına Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bazı bakanlar ve bazı siyasi parti başkanları da katıldı.
Türk Birliği Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen toplantıya, 13 ülkeden 15 genç sivil toplum örgütten temsilciler katıldı.
AÇILIŞ KONUŞMASI TÜRK-BİR DERNEĞİ GENEL BAŞKANI GÜVEN ARIKLI YAPTI
Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Güven Arıklı, bu bayrağı her ülkede, her tür engellemelere rağmen dalgalandırarak, “inandıkları davayı” anlatmaya çalıştıklarını. Bu organizasyonun amacı da, 13 ülkeden gelen 70 civarında sivil toplum örgütü temsilcisi ile kendi coğrafyalarında yaşadıkları sorunlarını görüşmek olduğunu ve İnanıyorum ki gittikleri ülkelerde gördüklerini anlatacaklar ve davamızın birer neferi olacaklardır.” dedi.
Başbakan Ersin Tatar,
gelinen aşamada, Doğu Akdenizdeki doğal gaz ve hidrokarbon alanında verilen mücadele içerisinde, KKTC devletinin çok daha fazla değer kazandığını, dolayısıyla KKTC’yi güçlendirmek gerektiğini ifade etti.
“Birlik olursak bundan hepimizin faydası olacaktır” diyen Tatar, Barış Pınarı Harekatında da Türkiye’nin gösterdiği başarının Türkiye devletinin gücünü bir kez daha gösterdiğini, Türk soylarının Türkiye’nin ekseninde birlik ve beraberlik içerisinde mücadele vermesi gerektiğini ifade etti.
Gönül birliği, tarih birliği, gelecek birliği duygularını paylaşabilmenin ve hissedebilmenin en büyük onur olduğunu kaydeden Tatar, “Birlik beraberlik ve gelecekte daha büyük başarılar elde edebileceğimizi düşünebilmek en büyük erdemdir” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri,
Türkün yaşadığı her yerdeki sorunları dert edip toplantıyı düzenlemenin önemli vurguladı.
Çok önemli bir dönemden geçildiğini, Türk milletinin dönüm noktalarından en önemlisinin İstiklal Harbinin yaşandığı dönem olduğunu kaydeden Başçeri, aynı şekilde Türk milleti ve adada yaşayan Türk Halkı için planlar yapıldığını ancak Kıbrıs Türk halkının bu planlara direndiğini, Türkiye Cumhuriyetinin de 1974’te bu planları yırtıp attığını kaydetti.
Aynı şekilde bugün de Suriye’de, Türkiye’nin yanı başında bir terör devleti yaratılmak istendiğini, bugün de buna karşı mücadele verildiğini kaydeden Başçeri, “Bizim dışımızda yapılmış planların kendi coğrafyamızda yaşayabilme şansı yoktur” dedi.
Tarihsel dönemlerin unutulmaması gerektiğini kaydeden Başçeri, “Geçmişte emperyalist planın çöpe atıldığı, yeni bir emperyal planın da çöpe atılmakta olduğu bir yerde bu toplantıyı yapıyorsunuz” dedi.
Yeniden Doğuş Partisi Başkanı Erhan Arıklı;
sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu ancak bazı kuruluşların emperyalist güçlerin hizmetinde de kullanılabildiğini kaydetti.
Arıklı, “Kıbrıs’ın kuzeyinde bin 800 civarında dernek bulunduğunu, 100 tanesinin faal olduğunu, bunun 20 tanesinin milli düşünceye sahip dernek olduğunu, 90’ının KKTC aleyhinde faaliyet yapan, Rumlarla istişare içerisinde olan, ABD elçiliği, AB ile organizasyonlar yapan örgütler olduğunu” söyledi.
Arıklı, “Bu zararlı faaliyetleri takip etmesi gereken devlettir. Eğer devletsek bunların mutlaka önlemini almamız gerekiyor. Ancak maalesef demokrasi kisvesi altında KKTC’yi içeriden çökertecek örgütlere dur diyecek herhangi bir hükümet görmedim” dedi.
Milliyetçi Demokrasi Partisi Başkanı Buray Büsküvütçü,
sivil toplum kuruluşlarının devlete zıt yapılarda hareket etmemesi gerektiğini savundu ve “Özellikle Türkiye ve KKTC’de Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail destekli sivil toplum kuruluşu görünümlü yapıların kültürel yapımızı yozlaştırması ile Türklük ve İslam bilincini günden güne eritmesiyle karşılaşılmıştır” dedi.
AB’nin KKTC’de bazı sivil toplum kuruluşlarına milyon dolarlar aktardığını ileri süren Büsküvütçü, “Kendi milli kültürümüzü yaşatan, sosyal ve ekonomik yapımız için çalışan sivil toplum kuruluşlarına çok daha fazla iş düşmektedir” dedi.
Büsküvütçü, milli kültüre sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarının daha aktif desteklenmesini istedi.
Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Güven Arıklı, bu bayrağı her ülkede, her tür engellemelere rağmen dalgalandırarak, “inandıkları davayı” anlatmaya çalıştıklarını. Bu organizasyonun amacı da, 13 ülkeden gelen 70 civarında sivil toplum örgütü temsilcisi ile kendi coğrafyalarında yaşadıkları sorunlarını görüşmek olduğunu ve İnanıyorum ki gittikleri ülkelerde gördüklerini anlatacaklar ve davamızın birer neferi olacaklardır.” dedi.
Ardından Türk Birliği Dayanışma Derneği (Türk-Bir) “Dünya Türk Sivil Toplum Kuruluşları Toplantısı” programında ikinci durağımız çalıştay oldu. Türk Dünyasından gelen STK Başkanları birer konuşma yaptılar.
– Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi‘de Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Yardımcı Doçent Doktor Gökçe Yükselen Abdurrazak Peler.
– BULTÜRK Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği Genel Başkanı Rafet ULUTÜRK
– İrina LUSLUMBELİ – Gagauzya – (Gagauz Derneği)
- Doc.Dr. ZEKİ AKÇAM
- DOC. DR. NAZIM MURADOV
- LATİF AKÇA
- TALİP SANCAR
- CHO SUNG HE – HANDE KAVARNALI -GÜNEY KORE
- SANG BUM LEE – BİRLEŞİK KORE VAKFI
- SAFİYE ULUFER – ALMANYA
- YASİN SARI – HOLANDA
- BURAK ALİ ÇELİKÖZ – BELÇİKA
- SALTUK ALTINDAŞ – AVRUPADA TÜRK GENÇLERİ
- YAVUZ COŞKUN – FRANSA
- ELİF PAK – FRANSA
- GÜLSÜM MUSTAFOVA – MAKEDONYA
- ZHANBOLAT TOLEGEN – KAZAKİSTAN
- TAYFUN AYDINLI
- DOC.DR. OSMAN YILDIZ
Dr. Güven Arıklı’nin başkanlığını yürüttüğü Türk birliği dayanışma Derneği (Türk Bir) ev sahipliğindeki çalıştay açılışını Kıbrıs Başbakanı Sn. Ersin Tatar gerçekleştirdi. Bir çok yerel siyasetçinin yanında bakanlarında katılması verilen öneme bir işaretti. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.