“Ahmet Doğan’ın beklediğimiz kişi olmadığı görüldü!” Bu sözler, DPS’nin eski milletvekili, Lyuben Berov hükümetinin Başbakanlık Genel Sekreteri, Dimitır Popov’un kabinesinde danışman, “Multigroup” başkan yardımcısı, Kütüphanecilik ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi eski rektörü ve Okuma Evleri Birliği Onursal Başkanı olan Prof. Stoyan Dençev tarafından BNR’ye söylendi.

“Sayın Doğan’ın partisinin (DPS) yapılarını daha iyi yönetmesini bekliyordum. Evet, bir zamanlar etrafında oluşturulmuş bir aura vardı, ancak bu auranın hızlıca dağıtılmaya çalışıldığı doğru. Durumu doğru analiz edememesi ve insanları yanlış değerlendirmesi, onun zayıflığını ortaya koyuyor. Bu da şu anki Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS) içindeki gelişmeleri etkiliyor. Yükselttiği kişilere sonradan güvenmemesi, ciddi bir çelişki. Birine ‘fenomen’ deyip birkaç ay sonra ‘hiçbir işe yaramaz’ diyemezsiniz. Sadece Pevski’den bahsetmiyorum. Bu duruma karşılaşan birçok kişi bu olayların mağduru oldu,” diye ekledi.

Prof. Dençev, “Tarihsel açıdan bakıldığında, hak Doğan’ın yanındadır, çünkü o partinin kurucularından biridir. Dışarıdan birinin gelip, partiyi kuran kişiden bu yapıyı alması hoş karşılanamaz,” dedi.

“Delian Pevski’yi destekleyenler de DPS’nin bir parçasıdır ve bunlar, DPS’nin kaleleri olan birçok bölgesel yapıdır. Bu, Pevski’nin DPS’nin yapıları üzerinde ne kadar çok çalıştığını ve Doğan’ın bu yapılarda güvendiği insanların zayıflıklarını gösteriyor. Pevski, DPS’nin gelişimi için oldukça fazla şey yaptı. Son seçimlerde elde edilen sonuçlarda bu açıkça görüldü,” diye belirtti.

Prof. Dençev, Türkiye’deki göçmen örgütlerinin, seçimlerde DPS içindeki Doğan’ın fraksiyonunu destekleyebileceğini öngördü. Ayrıca, uzun zamandır DPS’nin onursal başkanı Ahmet Doğan ve en az 7-8 yıldır Delian Pevski ile konuşmadığını paylaştı: “Yıllar önce onunla iyi ilişkilerim vardı. Kötü bir ilişkimiz yok, ancak ortak bir temas noktamız da yok – onunla konuşmamı gerektiren bir sebep olmadı, o da beni aramadı.”

Pevski’nin “savcılık ve devlet kurumları ile bağlantıları” olduğuna dair doğrudan bir kanıtı olmadığını, ancak dolaylı işaretler üzerinden bunu söyleyebileceğini belirtti: “Bu, onun olumlu taraflarından biri değil ama aynı zamanda bir zayıflık da değil. Devlette güvenlik ve yargı alanında belirli işlevleri yerine getiren kurumları, kendine bağlı kılmayı başarmış. Ancak suçu yiyende değil, ona o suçu verendedir.”

Prof. Dençev, DPS’de yaşananların ülkede etnik gerginliğe yol açmasından endişe duyduğunu belirtti: “Bir kıvılcımı ateşleyecek dış bir provokatör bulmak yeterlidir.” “12+3” programında konuşan Dençev, ülkedeki mevcut siyasi durumda, istikrarlı bir düzenli hükümet kurulamayacağına dikkat çekerek, “Belki de yeni bir Yuvarlak Masa toplantısının düzenlenmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplanmasının zamanı gelmiştir,” dedi. Ona göre, bazı siyasi liderlerin ne istediklerini tam olarak bilmemesinin sebebi, siyasi deneyim ve eğitim eksikliğidir.

Reklamlar