Son günlerde mülteci krizi ile ilgili bazı gelişmeler, Avrupa’nın dış sınırlarında durumun hiç de iç açıcı olmadığını gösterdi. Geçtiğimiz hafta başında Türkiye ile sınır bölgesindeki Malko Tırnovo’da donmuş bulunan 16 yaşlarında bir kızın ve 30 yaşlarında bir kadının ölümü ile ilgili haber geldi. İçişleri Bakanlığı’nın bildirdiği gibi onlar 19 kişilik tutuklanmış yasadışı mülteci grubunun bir parçasıydı. Mültecilerin ülkemize nasıl sızdığı sorusu ortada kalmaktadır. Bu olay ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert açıklaması arasında bağlantı aranabiliyor mu? Kendisi, Ankara’nın Batı Avrupa’ya Suriye’den olan ve şu an Türkiye topraklarındaki kamplarda bulunan 2 buçuk milyonluk mültecileri bırakabildiğini tehdit etti. Bu mültecilerin yolu Bulgaristan’dan da geçecek. Erdoğan, BM’nin Ankara’ya mültecilerle başa çıkması için yarım milyar dolardan daha az vermesinden, AB’nin ise 3 milyar avro tahsis etmesinden memnun değildir. Erdoğan’ın sözlerine göre ülkesi mülteciler için şimdiye kadar 9 milyar dolar harcamıştır.
Bu durum Savunma Bakanı Nikolay Nençev tarafından yorumlandı. Sözlerine göre her senaryo için harız olmalıyız. Nençev, Bulgaristan ordusunun gerekli rezerve sahip olduğunu açıkladı. Ama insanlar ve teknik araçlar eğer şu an Türkiye’de bulunan mültecilerin yarısı bile sınırımıza gelirse başa çıkabilecek mi?
Avrupa Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos da Sofya’daki ziyareti esnasında Bulgar makamlarını sınır korumasındaki iyi çalışmaları için tebrik etti. Avramopulos ama, Bulgaristan’ın Türkiye’nin komşusu olduğunu, Sofya’nın AB’nin dış sınırının korunmasından sorumlu olduğunu ve eğer Türkiye mülteci sorunun çözümü için yükümlülük üstlenmezse durumun çok zor olabildiğini hatırlattı.
İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, iyimserlikle pratikte Bulgaristan’ın Türkiye ile sınırında yüzde 100 kontrolü olduğunu açıkladı. Bakan Bıçvarova Vişegrad Dörtlüsü’nün Bulgaristan’ın Yunanistan ile sınırını kapatması önerisini kabul edilmez olarak niteledi.
Dimitris Avramopulos, AK’nin Bulgaristan’a mültecilerle çalışmalar için 2014-2020 döneminde 91 milyon avro tahsis ettiğini açıkladı. Bu kaynaklar yeterli mi yoksa az mıdır? Bulgar makamları bu konuyu yorumlamamaktadır. Bulgaristan’da vergi ödeyenler için sınır korumasının ve ülkemizin topraklarındaki mülteciler için harcananların ne kadar ettiğinden bahsedilmiyor.