Ard arda 6. yıldır 5 Temmuz tarihini izleyen ilk Cumartesi günü kutlanan Dünya Çevre Gününde Bulgaristan’ın çevreci örgütleri, Dünya Vahşi Doğa Fonunun /WWF/ girişimi üzerine Doğa Parkları Gününü kutladılar.
Çevreci kuruluşlar ülkemizde bulunan 11 doğa parkını temizlemek ve gerekli olduğu yerlerde turistik altyapıyı onarmak üzere seferber oldular. Bulgaristan’ın vahşi doğasını korumak ve vatandaşları sorumlu tutum izlemek yönünde özendirmek amacını da güden kampanya birçok bilinen isim dahil olmak üzere binlerce kişiyi celbetti.
Bizdeki doğa parkları, milli park ilan edilerek daha yüksek düzeyde koruma altına alınan Rila, Pirin ve Orta Balkan hariç tüm dağları kapsamaktadır. Dağlık bölgelerden başka Tuna nehri ve Karadeniz kıyıları ve Şumen platosu gibi büyük biyolojik çeşitliliğe sahip bazı bölgeler de doğa parkı statüsündedir. Dağlarımız, ülke topraklarının ancak üçte birlik bölümünü kapsıyorsa da biyolojik çeşitlilik açısından Bulgaristan’ın Avrupa’nın ilk üç ülkesi arasında yer almasını sağlayan hayvan ve bitki çeşitlerine sığınak oluyor.
Dağlık doğa parklarımızda hala Avrupa’da en büyük el değmedik iğne ve geniş yapraklı orman masifleri görülebilir. Ülkemiz Bulgaristan’da 100 kadar memeli hayvan türü, 400’den çok kuş türü, 40 kadar süründen çeşidi, 27 binden çok haşerat ve omrgasız çeşidi bulunmaktadır. Karadeniz’in ve nehirlerimizin sularında ise 200 balık çeşidi vardır. Bitki ve mantar çeşitlerii ise 10 binin üzerindedir. 170 olan endemit bitkisi ise özellikle doğa parklarında yoğunlaşıyorlar. Bu zenginliği yaşatmamız ve korumamız ve her yılın 8 Haziran günü olduğu gibi doğa parklarını temizlememiz, turistik tesisleri de onarmamız gerekiyor.