“Evet, hayallerini gerçeğe dönüştürmek mümkün! Sadece denemelisin!”Bu konuda, Büyük Britanya’nın Bulgaristan Büyükelçisi Emma Hopkins ve Cumhurbaşkanı yardımcısı İliyana Yotova okul çağındaki kızları tematik yarışmaya katılmaya çağırıyor.
Apati yada ilgisizlik, Yotova’ya göre toplumumuz için en ciddi tanılardan biridir. “Bir günlük büyükelçi” yarışmasının esas amacı, ilgisiz olmayan, geleceği için hedef ve hayalleri olan aktif kızlara güvence vermektir.
2018 yılında ilkin düzenlenen yarışmayı kazananlar arasında olan 17 yaşındaki Blaga Popçeva “15 ila 19 yaşları arasındaki her kızı katılmaya teşvik etmek istiyorum, çünkü yarışma bakış açımızı değiştiriyor ve hayalleri gerçekleştirme fırsatı veriyor” dedi.
Yarışma şartlarına gelince esas şart, katılımcının tek bir soruya cevap vererek tezini en fazla 250 kelime ile sunmaktır. Ve soru şu: “Elçi olarak kişisel gücünüzü ve nüfuzunuzu, toplumda olumlu değişiklikler yapmak için nasıl kullanırsınız?” Büyük Britanya’nın Sofya Büyükelçisi Emma Hopkins “Amacımız, Bulgaristan’ın dört bir yanındaki kızları gelecekleri ile ilgili daha hırslı olmaya ve sosyal sorumluluk duygularını derinleştirmeye teşvik etmektir “ şeklinde izah etti:
“Bir günlük büyükelçi” yarışması, diğer yabancı elçilikler ile işbirliği içinde düzenleniyor. Amaç, Dünya Kadınlar Günü’nü yenilikçi bir şekilde kutlamak. Girişim 7 Mart’ta Sofya’da sona erecek ve kazananlar, büyükelçiler, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile birlikte üst düzey bir toplumsal etkinliğe katılacaklar. Cumhurbaşkanı yardımcısı İliyana Yotova da dahil olmak üzere, sivil toplum örgütlerinin önde gelen yöneticileri ile birlikte kişinin rolü, motivasyonu ve aktif katılım üzerinde odaklanacağız. Bulgaristan’ın dört bir yanındaki geleceğin genç kadınlarına gerçekleşme ve değişim potansiyellerine inanmalarına yardımcı olmak istiyoruz. Uzak köylerden ve kasabalardan, nereden gelirlerse gelsin, sorunları olabilir veya özel ihtiyaçları olabilir, fakat hepsi eşit olduğunu bilmeli ve üst düzey pozisyonlarda güçlerini geliştirebileceğini ve potansiyellerini kanıtlayabileceğini bilmeliler. Girişimin ikinci bir amacı da var – kızlara, ünlü yönetici kadınların oluşturduğu çalışma ortamınıtanıtmak. Bu nedenle Azerbaycan, Endonezya, Hollanda, Arnavutluk gibi ülkelerin bayan büyükelçileriyle bağlantı kuruyoruz.”
Büyükelçi Hopkins, geçen yılki yarışmadan edindiği kişisel deneyimini paylaşırken, Vırşets kasabasından 17 yaşındaki bir kız ile bir iş gününü geçirdiği ve bir Bulgar kızının hayatındaki zorlukları hakkında çok şey öğrendiğini anlattı. Emma Hopkins’in sözlerine göre, gençlerin diplomatlardan çok şey öğrendiği gibi, diplomatlar da onlardan bir şey öğreniyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı İliana Yotova, “Bir günlük büyükelçi” girişimi hakkındaki izlenimlerini paylaştı:
“Oldukça zor olan sorunlara – örneğin, cinsiyet eşitliği ile ilgili, hayatlarında kendi yerlerini nasıl aradıklarına, özellikle Bulgaristan’ın daha küçük ve en uzak bölgelerinde kariyerlerini nasıl güvence altına aldıklarına dair kızların tap taze bakış açılarına hayret ettim. Büyükelçi Emma Hopkins ile yaptığımız kampanya önümüzdeki aylarda da devam edecek.Emma Hopkins çalışmalarının çoğunu insan haklarının savunulmasına, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye, insan ticareti ve organize suçlarla mücadeleye adamıştır. Bu diplomatik alandan farklı bir şey, ve aynı zamanda bu alanlarda da çok başarılı bir şekilde çalışıyor, 2008 yılındaki ekonomik kriz garez, yabancılaşma ve bencillik dışında yeni bir şey doğurmadı. Hassas grupların sorunları öne çıkıyor, Bulgaristan’daki Roman çocuklarının eğitiminin tecrit edilmesi ön plandadır. Kendi hayatta kalma korkumuz dayanışma, empati, ait olma kavramları geri plana itti.
“Bir günlük büyükelçi” yarışmasının şartları Büyük Britanya Büyükelçiliği İnternet sitesinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Türkçesi: Müjgan Baharova, BNR