Perşembe günü Covid-19 Kriz Merkezi’nin düzenlediği geleneksel haftalık basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Prof. Kostadin Angelov “Koronavirüsten sonra iyileşen hastaların sayısında artış eğilimi gözleniyor. Her gün 1000 kişi virüsten kurtuluyor” dedi.
Bakana göre, salgın karşıtı önlemler gereken sonucu veriyor ve ülke Covid-19 episdemisinin yayılmasını başarıyla kontrol ediyor. Ülkede ortalama virus bulaşma oranı 100 bin kişide 518 kişi olarak bildirildi.
Bu sıralamada Bulgaristan Avrupa’da 30 ülke arasında 14. yerde bulunuyor. Son 14 günlük veriler kıstas alındığında Bulgaristan ölüm oranı açısından 7. yere yükseldi.Hastanelerde en fazla koronavirüs hastası Blagoevgrad, Gabrovo, Pernik, Razgrad, Tırgovişte ve Şumen hastanelerinde var. Pandemi başından beri pozitif test sonucu veren sağlık görevlisinin sayısı 3459 olarak bildirildi. Halen 1802 doktor ve hemşire Covid-19 taşıyıcısı.
Prof. Asen BaltovHastanelerde bazı yapılanmalar sonucu Başkentte önümüzdeki hafta daha hafif hastalar için 3000 hastane yatağı, yoğun bakım gerektiren ağır hastalar için 400 yatak sağlanacak. Bu haberi “Pirogov” Hastanesi Müdürü Prof. Asen Baltov açıkladı.
Koronavirüse yakalanan öğrenci sayısının %15’e vardığı bütün okullarda eğitim uzaktan yapılacak.
İl ve belediye yönetimi de eğitim şekli hakkında karar alma yetkisine sahip olacak, ancak son kararı Eğitim Bakanlığı alacak.
Prof. Angelov, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için “yeşil koridor” olarak adlandırılan sabah alışveriş saatlerinin, eğer kuyruk varsa uzatılabileceğini söyledi.
Doç. Angel KunçevSağlık Müfettişi Doç. Angel Kunçev, hastanelerde gerekli ilaç ve tedavi araç- gereçlerinin bulunduğunu bildirdi. Kunçev, dün 4300 şişe Remdesivir tedariği yapıldığını belirtti.Sağlık Bakanı, şu an üzerinde çalışılan altı Covid-19 aşısından 3’üne karşı ilgi gösterdikleri bildirdi.
65 yaş üstü vatandaşların aşıya kesin erişimi sağlanacağını kaydeden Bakan, aşının parasız olacağını ve vatandaşın isteğine bağlı yapılacağını bildirdi. Covid-19 aşısı zorunlu aşı takvimine alınmayacak.
Basın toplantısında konuşan Kriz Merkezi üyeleri ve Sağlık Bakanı, insanların gelişigüzel ilaç almamalarını uyardı. İnternetten veya kulaktan dolma bilgilerle koronvirüs ilacı ve antibiyotikler alındığına dikkat çekildi ve buna “tehlikli eğilim” denildi.
Sağlık Bakanı: “Azitromisin veya başka antibiyotikler Covid-19’u tedavi etmiyor. Peşin ve önleyici tedbir olarak antibiyotik içmeye başlamak ciddi ve ağır zararlara yol açabilir” dedi.
Enfeksiyon Hastanesinde Covid-19 Kliniği Başkanı Doç. Atanas Mıngırov ise: “Ülkede Lockdown (hareket kısıtlaması) uygulanmadı ve şimdilik uygulanmayacak. Olayın iyi tarafı budur” dedi.
BNR