Enerji Günlüğü – Çin’de devlete ait en büyük nükleer enerji şirketi CNNC’nin Bulgaristan’da kurulacak olan 2000 MW’lık Belene Nükleer Enerji Santrali Projesi ile ilgilendiği kaydedildi.

Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova, Belene nükleer enerji santrali şantiyesine gerçekleştirdiği ziyarette Çin’de devlete ait en büyük nükleer enerji şirketi China National Nuclear Corp’un (CNNC) 2000 megawatt büyüklüğündeki Belene nükleer enerji santrali projesine ilgi duyduğunu açıkladı. Petkova, Çinli şirketin Ulusal Enerji Şirketi’ne (NEC) bir mektupla niyet beyanında bulunduğunu ifade etti. Avrupa Yatırım Bankası da daha önce bu tür projeye belli koşullarda finansman sağlayabileceğini açıklamıştı. Rus donanımının depolanması amacıyla inşa edilen tesisi teftiş eden Enerji Bakanı, Çinli şirketin mektubunun Belene santrali için temin edilmiş donanımın en uygun şekilde kullanımına ilişkin alternatiflerin arasında yer alacağını dile getirdi.

Tuna nehri kıyısında inşaa edilecek santralin 10 milyar euroya malolması bekleniyor.

SANTRAL DEVLET GARANTİSİ OLMADAN GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

Petkova, Bulgar vergi mükelleflerinin ödemiş olduğu 3 milyar levanın iktidarı çözüm bulmaya zorladığını dile getirdi. Projenin finansal bakımdan sağlıklı olabilmesinin onlarca etkenin aynı anda gerçekleşmesine bağlı. Buna rağmen, Petkova’ya göre ödenmiş ve teslim alınmış donanımla ne yapılacağı değil de finansmanın nasıl sağlanacağı en önemli konu. Bakan, projenin piyasa koşulları içerisinde devlet garantisi olmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaz döneminde Belene santralinin geleceğine ilişkin kararın resmen açıklanması bekleniyor.

Bulgaristan Enerji Bakanlığı’nın, daha önce vazgeçtiği Belene Nükleer Santrali projesi için bu yılın ilk çeyreğinde yeniden ihaleye çıkmayı planladığı kaydedilmişti.

Bulgaristan, Belene nükleer santrali için daha önce yaptığı ve Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’un kazandığı ihaleyi AB’den ve Washington’dan gelen baskılarla 2012’de iptal etmişti. İhalenin iptal edilmesine karşın, Bulgaristan, Rosatom’dan mahkeme kararı ile nükleer santrali almak ve 600 milyon euro ödemek zorunda kalmıştı.

 

Enerji Günlüğü

Reklamlar