Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ”ANKA’dan doğacak yeni programları çocuk evleri ve sevgi evlerinde uygulamayı istiyoruz. Yaşlı, engelli bakım evlerinde, huzur evlerinde kalanların da aktif hayata daha iyi katılabilmeleri için ANKA’yı baz alan yeni programlar kurgulayabilir miyiz diye çalışıyoruz” dedi.
İslam, suça sürüklenen ve suçun mağduru çocuklara yönelik geliştirilen yeni proje ANKA Çocuk Destek Programı’nın, Meyra Otel’deki tanıtım toplantısına katıldı.
Toplantıdaki konuşmasında korunma ve bakım ihtiyacı olan çocukların korunması, bakım altına alınması ve gözetilmesinin bireysel, toplumsal, dini, ahlaki birer görev olmanın yanında, bakanlığın anayasal ve yasal görevi olduğuna dikkati çeken İslam, çocuklar için en sağlıklı ortamın ailelerinin yanında hayatlarını sürdürmeleri olduğunu söyledi.
Yurt ve yuvaların çocuk evlerine, sevgi evlerine dönüştürülmesi çalışmalarına değinen Bakan İslam, 2014 yıl sonu itibariyle bu programın yüzde 90’nını tamamladıklarını, bin 15 çocuk evinde 5 bin 68 çocuk; 73 çocuk evi sitesinde 500 villa tipi evde ise 4 bin 500 çocuğun bakım altına alındığını bildirdi.
İslam, ”2015 yılı sonuna kadar, yurt ve yuvalarda şu anda kalmakta olan bin civarında çocuğumuzun da çocuk evlerine geçişini tamamlayarak bu sistemden tamamen ayrılmış olacağız” ifadesini kullandı.
”62 Çocuk Destek Merkezi var”
Bakan İslam, suç mağduru, suça sürüklenen, madde bağımlısı olan, sokakta yaşayan, istismara uğrayan çocukların fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunlara gerekli müdahalelerin gerçekleştirilmesi için bir sisteme ihtiyaç olduğunu fark ettiklerini söyledi.
ANKA Çocuk Destek Programı sistemini kurgulamak için nisan ayından itibaren çalıştıklarını anlatan İslam, ”Bugün itibariyle 33 ilde 62 Çocuk Destek Merkezi var. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 100’e doğru yükseltme arzusundayız” dedi.
Çocuk Destek Merkezleri’nin ANKA Programı’nın uygulandığı bir kuruluş biçimi olduğunu ifade eden İslam, şunları kaydetti:
”Bu son derece önemli kuruluşlar zinciri. Çünkü buralarda rehabilitasyon ihtiyacı olan çocuklarımız, bir çocuğun başına gelebilecek en ağır travmayı yaşamış çocuklarımız, bunun etkilerini tek başına kaldırmak mecburiyetine kalan çocuklarımız. Çocuk Destek Merkezleri, istismara uğramış, yetişkinler tarafından suça sürüklenmiş, sokakta yaşamak zorunda kalmış ve sokağın her türlü risklerine maruz kalmış, madde bağımlısı olmuş çocukların rehabilite edildiği merkezler.”
Bu merkezlerde, fiziki mekandan daha çok hangi rehabilitasyon sisteminin kurgulanacağının önemli olduğunu vurgulayan İslam, proje için Avrupa Birliği’nden mali; UNICEF’ten teknik destek, Adalet Bakanlığı’ndan ise konuyla ilgili tecrübeler aldıklarını anlattı.
”Hayata sıkı tutunmalarını hedefliyoruz”
İslam, ”Hedef kitlemizdeki çocukların maruz kaldığı travmalardan kurtulmanın yanı sıra hayat becerilerini zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. Hayata çok daha sıkı tutunmalarını, bundan sonraki hayatlarını kendi başlarına organize edebilme becerisini kazanmalarını hedefliyoruz” diye konuştu.
Merkezlerin fiziki şartlarını yeniden gözden geçirdiklerini de aktaran İslam, yeni hizmet binalarını kampüs içerisinde, yatay evler şeklinde tasarladıklarını belirtti. Bu sistemin içinde çocukların iş ve uğraşı yapabilecekleri alanların olacağını anlatan İslam, merkezlerin çeşitli uzman alanlardan oluştuğunu kaydetti.
Merkeze kabulden sonra her çocuğun danışmanlarca değerlendirilerek, formların işleneceğini dile getiren İslam, bu şekilde danışmanlık çalışmaların belirleneceğini, bireysel danışmanlık hizmeti verileceğini bildirdi.
Merkezlerde grup çalışmaların da yapıldığını belirten İslam, kişilik gelişim ve sağlıklı yaşam modüllerinin tüm çocuklara uygulandığını söyledi.
Program kapsamında ailelerle çalışıldığını, ailenin çocuğun güvenliğini tehlikeye atacak bir eylemde bulunma riskinin bulunup bulunmadığının değerlendirildiğini de belirten İslam, katılması durumunda ailelerle sözleşme yapıldığını, çocuk aile ilişkisinin güçlendirilmesi için de çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.
”Olumlu sonuçlar aldık”
Çocuk Destek Merkezleri’ndeki uygulamalardan olumlu sonuçlar aldıklarının altını çizen İslam, ”Artık eskiden olduğu gibi sorun yaşayan veya birtakım sorunlara sürüklenen çocuklarımız, yıllar boyuncu Koruma Bakım Rehabilitasyon Merkez’lerinde (KBRM), Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkez’lerde (BSRM) tutulmuyorlar. Tedavi, rehabilitasyon sonucunda durumu değerlendiriliyor ve biran önce normal hayata katılmaları ve kendi doğal çevrelerinde hayatlarını sürdürmeleri için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ANKA Programı’nın sürekli revize edilebilecek bir program olduğun ifade eden İslam, ”Ardıç Programı”ndan ANKA Programı’nın doğduğunu, bundan da başka programların doğacağını söyledi.
Yeni proje hazırlıkları
İslam, ”Şimdi ANKA’yı temel alarak çocuk evlerimizde ve sevgi evlerimizde bu tür bir doğal rehabilitasyon programı uygulayabilir miyiz, diye bakıyoruz. Bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. 2015 yılı bu alandaki eğitim çalışmalarını güçlendirdiğimiz bir yıl olacak. ANKA’dan doğacak yeni programları çocuk evleri ve sevgi evlerinde uygulamayı istiyoruz” dedi.
Yeni başlattıkları bir diğer projeye de değinen Bakan İslam, ”Yaşlı, engelli bakım evlerinde, huzur evlerinde kalan misafirlerimizin de aktif hayata daha iyi katılabilmeleri için, sorunlarına daha güçlü çözümler üretebilmek için ANKA’yı baz alan yeni programlar kurgulayabilir miyiz diye çalışıyoruz. 2015, bu çalışmalarla geçecek” dedi.
Ayşenur İslam, bütün ebeveynlere çocukları ile ilgili sorunları çözebilmelerine ilişkin rehberlik programı hazırlayarak, bu programın bakanlığın sitesinden online olarak bütün ebeveynlere ücretsiz vermeyi planladıklarını kaydetti.
UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Lieke Van De Wiel de, bu programla çocuk koruma sisteminin daha da güçleneceğini belirtti.
Çocuk Destek Programı ile risk altında olan çocukların korunmasının, desteklenmesinin ve topluma kazandırılmasının amaçlandığını ifade eden Wiel, çocuklara onlar için yatırım yapıldığının hissettirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Wiel, bu konuya gönül vermiş insanlar olmadıkça, konuyla ilgili geliştirilen her türlü mevzuatın işlemeyeceğinin altını çizdi.
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin ise programın Çocuk Destek Merkezleri’nde uygulanmak üzere hazırlandığını, uygulamanın değerlendirilerek olumlu sonuçlar elde edildiğini aktardı.