Balkan ve Kafkas göçmenlerinin yoğun olduğu Bursa’da ‘Göç Tarihi Müzesi’ kurulacak. Büyükşehir Belediyesi tarafında Merinos’ta kurulacak müzede, göç objeleri, resimler, eşyalar, fotoğraflar, göçe maruz kalan insanların hikayelerinin kulaklıklarla dinlenebileceği bölümler yer alacak.
Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belleğine kazandırılan ‘Balkanlar ve Göç’ kitabı İncirli Kültür Merkezi’nde tanıtıldı. Kitap hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kitapta Balkanları ele aldıklarını dile getirdi.
“GÖÇLERİ, FOTOĞRAFLARLA, EŞYALARLA ANLATACAĞIZ
Altepe, “Tarihimizde önemli bir yeri olan Balkanlar. Çok etnikli, çok dinli, çok kültürlü, üzerinde herkesin hesaplarının olduğu, kavgaların yapıldığı stratejik topraklar. Balkanlar ve Balkan göçleri, sebepleri, bıraktığı izler, yaşananlar, sonuçları her açıdan ele alındığı, Balkan savaşlarının 100. Yılı nedeniyle gerçekleştirdiğimiz sempozyumun ardından bu güzel eseri kazandırdık.” diye konuştu.
Kısa bir sürede Bursa’ya “Göç Tarihi Müzesi’ kuracaklarının bilgisini veren Altepe, şöyle konuştu: “Daha sonra 7 müze daha açacağız. Ama önceliğimiz şuan Göç Müzesi’nde olacak. En yoğun çalıştığımız müze bu. Bu göçleri en iyi şekilde, fotoğraflar, belgeler, malzemeler, eşyalarla anlatacağız. Güzel bir merkez olacak. Son müze çalışmamız ise Tarih Müzesi olacak. Osmanlı Tarihi ve Türk Tarihini ortaya koyacak. Dünyanın gözünü Bursa’ya çevirecek bir müze üniversitemiz bünyesinde kurulacak. Şuan Kent Müzemiz var ama onun onlarca kat büyüklüğünde bir müze olacak.”
ERDÖNMEZ: TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK
Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise müzenin Merinos’ta yapılacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Balkanlar, Kafkaslar ve Kırım’dan Bursa’ya önemli göçler oldu. Bunlarla ilgili bilgiler topluyoruz. En büyük avantajımız, koleksiyon sıkıntısı da çekmiyoruz. Elimizde iyi koleksiyonlar var. O bölgelerden gelen insanlarla ilgili hem koleksiyonlar, hem objeler, hem bilgiler var. Sanıyorum kısa zamanda toparlarız. Türkiye’nin ilginç müzelerinden birisi olacak. Aynı zamanda bazı bölümlerinde göç hikayelerini kulaklıklarla dinleyebileceğiz. Şuanda sözlü tarih topluyoruz, köylere gidiyoruz, göçmen ailelerle görüşüyoruz, hatıraları alıyoruz. Yani güçlü bir alt yapı ile hazırlanıyoruz. Sanıyorum kısa zamanda iyi bir Göç Tarihi Müzesi ortaya çıkacak. Hem de görselliği en güçlü müzelerden bir tanesi olacak. 2 bin 700 metrekareye yakın bir sahada kurulacak. Türkiye’ye örnek olacağını düşünüyorum.”
Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı ise hazırlanan ‘Balkanlar ve Göç’ kitabının önemine dikkat çekti. Bölükbaşı, “Balkanlarla ve Balkan göç tarihi ile alakalı çok fazla bilgi sahibi olmadığımızı gördük. Ben de o coğrafyadan gelmiş ikinci kuşak bir ailenin çocuğu olarak, şu yaptığımız çalışma ile birlikte hiçbir şey bilmediğimi fark ettim.” şeklinde konuştu.
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de Balkan ve Kafkas göçlerinin benzerliğine dikkat çekerek ikisini de 100 yıl sürdüğünü ve Bursa’nın bir Balkan ve Kafkas platformu haline geldiğini kaydetti.
CHA