3 Ağustos’ta Dünya Karpuz Günü’nü kutlandı.

Bu yıl piyasa olmamasından dolayı tonlarca karpuz tarlada kaldı. Bulgaristan’da karpuz yetiştiricileri Yunanistan’dan gelen ucuz karpuzun yerli karpuzun yerine geçtiğini belirtiyor. Bu ithalat konusunda devlet tarafından bir kontrol yapılmıyor, iki kat daha düşük alım fiyatları ile beraber bu branşta çalışanların masrafları yüzde 30-yüzde 40 arttı.

Lübimets’te karpuz yetiştiricilerinden Yanko Yanev’in yaz sezonun tam tempoyla devam ettiği bu günlerde yaptığı muhasebe böyle.

Bir zamanlar lezzetli karpuz ve kavunlar bereketli Doğu Bulgaristan topraklarında bulunan Lübimets kasabasının adeta özel markası ve yerli halkın temel geçim kaynağıydı. Bugün ise durum tamamen farklı.

„Bu yıl piyasam olduğu için, ben sıfırdayım. Ancak diğer üreticiler böyle değil, onların karpuzları tarlada kaldı. Kg başına 20 avrocent sübvansiyon alan Yunan karpuzu getiriliyor Bulgaristan’a ve burada çok ucuz satılıyor. İthalat üzerinde hiçbir kontrol yok.”

10 yıldan beri bu işle uğraşan Yanev, 110 dekarlık bir alanda “Sorento” ve “Romanza” karpuzları yetiştiriyor.

Sözlerine devamla “Bu yıl hasat daha zayıftı, hava şartları da iyi değildi” dedi ve bir dekar karpuz için ortalama masrafların 1000 leva olduğunu söyledi. Bu da demek oluyor ki, karpuz satışında kilogram başına en az 25 stotinkadan satılması gerekiyor, şimdi ise üreticiler hiç kazanç elde edemiyor.

Sektördeki karmaşık duruma rağmen, Yanev genellikle Plovdiv ve Pazarcik olmak üzere iç piyasada yaklaşık 500-600 ton karpuz satmayı başardı. Karpuzun tarladan toplanması da ayrıca zor bir iş.

Bununla ilgili olarak Yanev şunları paylaştı: “İşçi bulmak çok zor, ancak kavurucu sıcaklarda tarlalarda çalışan insanlara 50 leva günlük maaş ödeyerek, bu işi hallediyorum” dedi.

Ülkemizde meyveler ve sebzeler için Avrupa sübvansiyonlarının son derece düşük olduğunu kaydetti Yanev. Bununla beraber komşu ülke Yunanistan’da bu sektörün gelişimi için çok daha fazla AB kaynağı alıyorlar, diye vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti Yanko Yanev:

“Sofya’da Lübimets’ten karpuz yok, yerli ürün satılmıyor, yıllardan beri herşey Yunanistan’dan getiriliyor. Bizim karpuzumuz daha güzel, garanti ediyorum. Mağaza zincirleri nerde, devlet nerde? “ diye soruyor çiftçi Yanev.

“Herşey çok büyük emek sarfedilerek yapılıyor” diyor ve çok yakında bu bereketli topraklarda karpuz yetiştirilmesi aynen domateslerin akıbetini yaşayacağından endişeli:

„Yakında Lübimets bölgesinde karpuz olmayacak. Bir zamanlar her evde üçer sera varken, şimdi domates yetiştiren kimse kalmadı, karpuzlarla da aynen böyle olacak” diye konuştu.

Yanko Yanev, kendisi gelecek yıl karpuz alanlarını yarıya indirmeye düşünüyor.

Reklamlar