Çernooçene (Yenipazar) Hristo Smirnenski Lisesi 8.sınıf öğrencileri Tuğçe Musa ve Sevilay Salim, 8’den 12.sınıflara yönelik “Tarihte Çocukluk” başlığı altında bu yıl 11’ncisi düzenlenen 2018/2019 Ulusal Tarih Yarışmasında okulunu onurlu bir şekilde temsil ettiler.
Okulda tarih öğretmeni Yuliya Çortleneva’nın yönetiminde hazırlanan “İnsanın Adı Onuru ve Şerefidir (Çernooçene İlçesinde Çocuklar ve Sözüm Ona “Soya Dönüş Süreci”) başlığını taşıyan bilimsel araştırma yazısı, Değerler Vakfı tarafından organize edilen yarışmada birincilik ödülünü kazandı.
Ödül töreni, 22 Haziran 2019’da Sofya’da yapılacak.
1999 yılında başlatılan Ulusal Tarih Yarışması Projesi, her tür okullarda 8’den 12.sınıflarda okuyan öğrencilere, bağımsız tarihsel araştırma yapabilmelerini sağlayan bir girişimdir. Girişim, halihazırda kurulmuş olan ve 24 ülkeyi bir araya getiren Avrupa Ulusal Tarih Yarışmaları Ağı’nın (EUSTORY) bir parçasıdır. Yarışmanın amacı, gençlerin doğup büyüdükleri yurdun tarihine olan ilgisini artırmak, araştırma çalışmalarına ilgilerini arttırmaktır. Yarışmaya şimdiye kadar 1600’ün üzerinde öğrenci katıldı.
EUSTORY, demokratik toplum düzeninin önemli bir unsuru olan tarihe yeni bir hoşgörülü bakış açısı oluşturmayı ve yeni, açık ve şeffaf bir tarih kültürünün gelişimini amaçlamaktadır.
Yarışmanın organizatörü Değerler Vakfı tarafından hazırlanan broşürde çocukluk ve ergenlik yıllarının, herkesin özlem duyduğu bir yaşam dönemi olduğuna işaret edilmektedir.
Broşürde, ”Oyunlarımız, eğitimimiz, arkadaşlıklarımız, heyecanlarımız, hayal kırıklıklarımızla yoğrulan bu zaman dilimi, karakterimize ve dünya görüşümüze damgasını vurmaktadır.
Çocukluk yıllarımız, sadece ebeveynlerimizden, akrabalarımızdan, öğretmenlerimizden ve arkadaşlarımızdan değil, aynı zamanda yaşadığımız çağdan da etkilendiğimiz olgunlaşma ve akıllanma dönemidir. İlk yıllar, sadece oyunlar ve eğlence ile değil, aynı zamanda öğrenme ve sosyal becerilerle de ilgilidir. Eğitim, profesyonel kimliğimizin ve ailemizle birlikte kişiliklerimizi şekillendirmemizi belirleyen bir aktivitedir. Bu, ülkedeki sosyal ve siyasi hayattan ve belirli ideolojik değerlerden önemli ölçüde etkilenmektedir” denildi.
Değerler Vakfı, Şubat 1998’de kurulan bağımsız bir kuruluştur. Kuruluşun misyonu, Avrupa kültürünün bir parçası olarak Bulgaristan’da eğitim, bilim ve sanatın gelişimini desteklemek ve bu alanda Bulgaristan’da elde edilen üstün başarıları dünyaya tanıtmaktır.
Kırcaali Haber