Dünya Sağlık Örgütü AIDS ile Mücadelede Sünneti Öneriyor
“Koruyucu Sağlık Projeleri” kapsamında,15 yıldır Afrika‘da ve Balkanlarda binlerce çocuğun sünnet olmasına destek sağlayan Yeryüzü Doktorları, başta AIDS olmak üzere ölümle sonuçlanabilecek pek çok hastalığın önüne geçmeyi hedefliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, başta AIDS olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için sünnet uygulamasını öneriyor. Araştırmalar, sünnetin HIV enfeksiyonuna yakalanma olasılığını sekizde bire varan oranlara düşürdüğünü gösteriyor. Yeryüzü Doktorları da hem AIDS ile mücadele etmek hem de sünnet operasyonlarındaki hataları önlemek amacıyla sünnet projeleri yürütüyor. Bugüne kadar yaşadığı bölgedeki savaş ve krizler nedeniyle zor durumda olan; sağlık hizmetine erişimde sıkıntı yaşayan binlerce çocuk, Yeryüzü Doktorları tarafından sünnet edildi. Sadece Kongo DC’de 200 bin’den fazla çocuğun sünneti gerçekleştirildi.
Suriyeli çocuklar sağlıklı koşullarda sünnet oldu
Yeryüzü Doktorları Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Yahyahan Güney, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sünnetin başta AIDS olmak üzere bulaşıcı hastalıklardan korunmada önemine dikkat çekerken bu kapsamda yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi. Yeryüzü Doktorları’nın her yıl binlerce çocuğun sünnetinin yapılmasını planladığını söyleyen Güney, “Her bölgede iki ile beş arasında yerel cerrah eğitilerek ve donatılarak sünnet uygulamasının yerel imkânlarla hatasız şekilde uygulanabilecek kapasiteye getirilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.
Yeryüzü Doktorları’nın Afrika ve Balkan ülkelerinde sünnet organizasyonları yaparak binlerce çocuğu sağlıklı koşullarda sünnet ettiklerini kaydeden Güney, son çalışmanın Hatay‘da Suriyeli çocuklara yönelik yapıldığını söyledi. Hatay Yayladağı‘nda bir yaşın altındaki 70 Suriyeli çocuk Yeryüzü Doktorları tarafından sünnet edildi.
AIDS vaka ve taşıyıcılarının sayısı 8 bin 238’e ulaştı
AIDS, kısaca HIV olarak bilinen virüsün insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü‘nün verilerine göre dünyada HIV ile yaşayan yaklaşık 35 milyon kişi var. Sağlık Bakanlığı, Türkiye‘deki ilk AIDS vakasını 1985 yılında açıkladı. O gün 3 kişi olan hasta sayısı 2014 yılının ilk altı aylık verilerine göre 1.197’ye yükseldi. HIV taşıyıcı sayısı ise 7 bin 41. Bakanlığın verilerine göre, Türkiye‘de bildirilen AIDS vaka ve taşıyıcılarının sayısı 8 bin 238’e ulaştı. Günümüzde AIDS ölümcül değil, kronik hastalıklar grubuna giriyor. Çalışmalar sürdürülse de AIDS’e yönelik geliştirilen bir aşı henüz yok. Sünnet ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından başta AIDS olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için önerilen bir uygulama haline geldi.
Araştırmalar sünnetin koruyucu etkisini doğruluyor
Afrika’da birbirine yakın bölgelerde yaşayan gruplar üzerinde yapılan karşılaştırmalı çalışmalar sonucu; sünnetli olmanın AIDS hastalığı etkeni olan HIV virüsü enfeksiyonunu azaltıcı yönde etki ettiği görüldü. Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki Jones Hopkins Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir araştırma grubunun Hindistan‘da yaptığı araştırmanın sonuçları da sünnet uygulamasının, HIV enfeksiyonuna maruz kalma olasılığını azalttığı bilgisini doğruluyor. Bu güne kadar yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, sünnet HIV enfeksiyonuna yakalanma olasılığını sekizde bire varan oranlarda düşürüyor.
Çocukların psikolojisi de gözetiliyor
Yeryüzü Doktorları, şimdiye kadar Tanzanya, Kongo DC, Kenya, Makedonya, Gürcistan, Bulgaristan, Filipinler ve Suriye‘de binlerce çocuğu sünnet ederek, gelecekte yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının önüne geçti. Sünnet yapılan ülkelerde Yeryüzü Doktorları’nın yanı sıra Psikososyal destek ekibinin de yer aldığını ifade eden Yeryüzü Doktorları Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Yahyahan Güney, operasyon öncesi ve sonrası çocukların psikolojik sağlığını korumaya yönelik çalışmaların da yapıldığını söyledi.
Sünneti Bizden, Kirveliği Sizden
Yeryüzü Doktorları “Sünneti Bizden, Kirveliği Sizden” ismini verdiği kampanya ile dünyanın birçok farklı bölgesinde, imkânsızlıklar nedeniyle sünnet olamayan çocuklara ulaşmaya devam ediyor. Yeryüzü Doktorları, Suriyeli mülteci çocuklar için 21-22 Kasım tarihlerinde Hatay Yayladağı Sağlık İstasyonu’nda sünnet etkinliği gerçekleştirdi. Çadır kentler ve evlerde kalan bir yaşın altında 70 Suriyeli çocuk,uzman doktorların operasyonuyla erkekliğe ilk adımı attılar. Geçtiğimiz Ağustos ayında da kampanya ekseninde Karadağ ve Kenya‘da sünnet uygulamaları yapıldı.