Türkiye’de enkazların altında canlı bulma umudu söndü ve uluslararası arama-kurtarma ekipleri, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen halk tarafından şükranla gönderildi.
Bulgaristan Ulusal Radyosu BNR’ye konuşan Baş Komiser Aleksandır Cartov, “Bulgaristan’dan kurtarma ekiplerinin çoğu Türkiye’den döndü ve deprem bölgesinde 4 askeri sağlık görevlisi kaldı” açıklamasında bulundu. Baş Komiser, Bulgaristan’ın Türkiye’deki yıkıcı depremden sonra ekip gönderen en aktif ülkelerden biri olduğunu bildirdi.
Bulgaristan’daki Ulusal Gönüllüler Derneği’nden toplam 47 erkek ve kadın, 80 saatten uzun süren arama-kurtarma çalışmalarında yer aldı ve canla başla enkazlar altında kalanlara hayat umudu olmaya çalıştı. Sofya Gönüllü Oluşumu, Plovdiv – Acil Kurtarma, Mağara Kurtarma – Plovdiv 112, Mayday Gönüllü Oluşumu gibi birçok oluşumlardan gelen gönüllüler depremzedelere yardım etmek için elinden geleni yaptı.
BNR-Blagoevgrad Radyosu’na konuşan Mayday Gönüllü Oluşumu Müdürü Krasimir Karakaşev, “Çok kısa sürede, 4-5 saat içerisinde mağazalardan uyku tulumu, çadır gibi ihtiyacımız olan şeyleri almayı başardık ve son olarak büyük anlayış gösteren işverenlerimize durumu bildirdik” dedi ve şöyle devam etti:
“Bulgaristan, deprem anında insanların aranması ve kurtarılması faaliyetlerini koordine eden ve yöneten, kendi teşkilatları temelinde inşa edilen, 47 ülkeden oluşan bir kampta bulunuyordu.Bu işe yardımcı olan ve bu işi yapan yüzlerce küçük kuruluş ve gönüllüden oluşan bir kuruluştur. Bu kampta ne yazık ki Bulgaristan’dan olanların ekipman ve teknik açıdan durumu en kötüydü.Bulgaristan’dan ekibin sadece bir akustik mikrofonu vardı ve bu mikrofon binada sağlam bir yer kaldıysa o kısma yerleştiriliyor. Biz hafif ekiplerin grubundaydık, çünkü mikrofonun yanı sıra yardım etme isteğimiz ve bilgimiz de vardı.
Ne mutlu bize ki, sağ kalan 29 kişinin yerini işaret edebildik ve bu tespit İsveçli bir memur tarafından yönlendirilen 6 yaşındaki bir köpek olan Kilian tarafından onaylandı. Bu ekip çalışması sayesinde 31 insanın hayatı kurtarıldı. Bu bir ekip işidir, çünkü eğer bizler işimizi yapmazsak, yani canlının bulunduğu yeri tespit etmezsek, bizden sonrakiler devam edemez.”
Bulgaristan’dan gönüllülerin sahadaki çalışmalarına destek amacıyla 84 000 leva değerinde bağış toplandı. Büyük ihtimalle kullanılmayan yaklaşık 60 000 leva Bulgaristan’daki gönüllü oluşumları için ekipman satın alınmasından kullanılacak. Krasimir Karakaşev’in sözlerine göre, gönüllü sivil toplum oluşumları devlet tarafından desteklenmediği için bu son derece gerekli bir yatırımdır. Bu oluşumların ayakta kalmaları için devlet fon tahsis etmiyor, faaliyetlerini geliştirmeleri için tesisler sağlanmıyor, kurumsal ve yasal destekleri de yok. Devlet sadece ulusal kuruluşlara ve belediyelere bağlı gönüllü oluşumlara destek deriyor, ancak bunların bir kısmının görevlerini ne kadar etkin yerine getirdikleri, afet ve kazalarda ne kadar yararlı oldukları tartışılır. Krasimir Karakaşev’e şunları belirtti:
“Bulgaristan’da kurulan 286 Belediye oluşumundan, cesurca söyleyebilirim ki sadece 30-40 çalışıyor. Bunlar insanlara yardım etmeye çalışan oluşumlar ama burada belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve gönüllülerin birlikte vatandaşlara yardım etmesi için çalışan bir şey var.”
BNR