SEVDA DÜKKANCI
Bulgaristan topraklarında asırlar boyunca yaşayan Türkler, hayatın farklı katmanlarında önemli konumlarda yer alıyor. Bugün de Sofya’da önemli bir gazeteci, yazar ve araştırmacılardan olan İsmail Cambazov, bundan sadece 15 gün önce “Bulgaristan Başmüftülüğü’nün Tarihi” başlıklı iki ciltlik bir kitap yayınladı.
Kitap üzerine on yıl çalıştığını söyleyen İsmail Cambazov, İstanbul’daki Osmanlı arşivi, Meşihat arşivi veBulgaristan’daki diğer arşivlerde bulduğu belgeleri kitabında paylaşmış. Cambazov bu sayede kendinden sonraki araştırmacılar için iyi bir malzeme de sunduğunu ifade etti.
HAYATI YAZARAK GEÇTİ
86 yıllık yaşamının 61 yılını gazeteci olarak geçiren araştırmacı yazar Dr. İsmail Cambazov Bulgaristan’da Türk basınının da en önemli tanığı. 1953 senesinde Yeni Işık’ta gazetecilik hayatına başlayan Cambazov, “Ben Türkler arasında çalışma hayatına gazetecilikle başlayıp, gazetecilikle bitiren tek aydınım” dedi.
Sofya Yüksek İslam Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer alan yazar, Bulgaristan’da hukuk fakültesi bitiren ilk Türk. Çeşitli gazetelerde Bulgarca ve Türkçe gazetecilik yapan Cambazov şöyle konuştu,
“Emekliye çıktıktan sonra, yazarlığa soyundum. Emeklilik hayatıma Sofya Yüksek İslam Enstitüsü’nü kurmak ve orada müdürlükle başladım. Bu İslam Enstitüsü’nün bir dönem rektörlüğünü de yaptım. 15 sene orada çalışmam var.”
MEDRESETÜ’N NÜVVAB MEZUNU
Bulgaristan Türklerinin tarihinde önemli bir yere sahip olan İsmail Cambazov, Medresetü’n Nüvvab” mezunu olduğunu söylerken, “Medresetü`n Nüvvab, Bulgaristan’da Türk ve Müslüman aydın yetiştiren tek okul idi” diye konuştu.
İsmail Cambazov’un kaleme aldığı kitaplar arasında Sofya Yüksek İslam Enstitüsü’nün kuruluşunu anlattığı bir eser de var. İsmail Cambazov; 2 yıl önce okurlarla buluşan “Balkanlar’da Türkler ve Müslüman Azınlıklar” adlı kitabıyla da tarihe ışık tutuyor.
BALKANLAR’DAKİ AZINLIKLARI DA YAZDI
İsmail Cambazov Balkanlar’da Türkler ve Müslüman Azınlıklar” isimli kitabını şu sözlerle anlattı;
“Türkiye dışında yaşayan Türk azınlıkların sadece Bulgaristan’da yaşayanları Türkçe eğitim göremiyorlar. Bütün Balkan ülkelerinde bir avuç Türk var. Yani 15 ila 30 bin civarında Türk var. Fakat anaokulundan üniversiteye kadar Türkçe eğitim veren fakülteler var. Bunu ben “Balkanlar’da Türkler ve Müslüman Azınlıklar” kitabında her memleket için anlatıyorum.
Bugün Mamuşa’da, Kosova’da mesela anaokulundan lisenin son sınıfına kadar efendim, tamamıyla Türkçe eğitim veren okul ve kurumlar var. Ben bu kitapta 12 Balkan memleketini ayrıca anlatıyorum ve Türklerin buraya ne zaman geldiklerini, nasıl çalıştıklarını, neler yaptıklarını belgeleriyle yazıyorum.”
Beşiğim ve Eşiğim eseri yaşamından izler taşıyan yazar Dr. İsmail Cambazov, ilerlemiş yaşına rağmen araştırmalarını sürdürüyor.