Sofya’daki operasyonda savcılar, ulusal güvenlik ajanları ve organize suç birimi yer aldı.

Bitcoin.com’a göre Bulgar yetkililer, uzun süredir devam eden bir aldatmaca olduğu iddiasıyla OneCoin’in Sofya’daki ofisini bastılar.

OneCoin, sözde bir kripto para şirketi. Yüksek getiri alacakları konusunda verdikleri sözleri nedeniyle dünya çapında çok sayıda yatırımcı çekmişti. Bununla birlikte, CoinTelegraph geçen yıl nisan ayı başlarında OneCoin’in coinmarketcap.com’da listelenmesini ve sadece OneCoin’in kripto para dünyasında ne kadar iyi durumda olduğuna dair insanlara bir fikir vermek istediğini söyledi.

OneCoin Almanya’da yasaklandı ve bu hafta sonu düzenlenen baskın, Almanya’nın talebi üzerine gerçekleştirildi.

Operasyon; Bulgar savcıları, ulusal güvenlik ajanları ve organize bir suç birimi tarafından gerçekleştirildi. Kanıtlara el konuldu ve yaklaşık 50 kişi sorguya alındı, ancak tutuklama yapılmadı.

BAE’de (Birleşik Arap Emirlikleri) kayıtlı olduğu ve uluslararası alanda kullanıldığı için şirket faaliyet göstermeye devam etmekte.

Bulgar savcılığı geçen hafta açıklamada bulundu:

“Şu anda OneCoin Ltd. ile bağlantılı şirketler İngiltere, İrlanda, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Ukrayna, Litvanya, Letonya, Estonya ve daha birçok ülkede soruşturuluyor”.

Gerçekten de, dünya çapındaki gözlemcilerin 2015’ten beri OneCoin’i dikkate aldığını görüyoruz.

Eski siyasetçi Laurent Louis, Facebook sayfasına yorum attı:

“FHPK için, OneCoin bir problem değildir ve yasa dışı olmamasıyla beraber bir aldatmaca da değildir”.

Bunun üzerine Belçika’da ki FHPK (Finansal Hizmetler ve Piyasalar Kurumu), o yıl Temmuz ayında OneCoin’in ülkede düzenlenmediğine dair bir uyarı yayınladı.

Louis, 2010’dan 2014’e kadar Belçika Temsilciler Meclisi üyesiydi ve 2015’te iftira iddiasıyla devlet dairesinde çalışması altı yıl yasaklandı. OneCoin’i 2016 yılında desteklemeye başladı ve bu dolandırıcılıktan 100-200.000 euro kazandığı tahmin ediliyor. Louis daha sonrasında tutuklandı ve piramit şeması, dolandırıcılık, kara para aklama ve ortak bankacılık yasalarının ihlali nedeniyle suçlandı.

Daily Mirror’daki bir rapordan sonra Londra’daki bir pazarlama etkinliğinde, OneCoin destekçilerinin yılda 300 milyoner yarattığını iddia ettiği İngiltere MTO’su (Mali Tutum Otoritesi), şirkete karşı uyarıda bulundu.

2017 yılının Temmuz ayında OneCoin’in kurucusu Ruja Ignatova, binlerce yatırımcıdan oluşan bir aldatmaca ile suçlanan 30 kişiyle birlikte Hindistan’da tutuklandı. Hint polisi, OneCoin’in para biriminin 35 farklı banka hesabında tutulduğunu ve tutuklamaların yapılmasından kısa bir süre sonra bilinmeyen bir yere transfer edildiğini açıkladı.

Avusturya FPK (Finansal Pazar Kurumu) ve Belize UTSF (Uluslararası Tırmanış Sporu Federasyonu) şirkete karşı harekete geçti. Finlandiya yetkilileri 2015’ten beri bu durumu araştırıyor.

 

Koin Bülteni

Reklamlar