Geçen yıl Küresel Kütüphaneler Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Bulgaristan’daki kütüphanelerin yüzde 18’i hiç onarılmadı, küçük ilçelerdeki halk toplum merkezleri bünyesindeki kütüphanelerin durumu ise en kötüdür. Kütüphanelerin yüzde 90’ından fazlası internet sitesine sahip değil, çevrimiçi kitap kataloglarına ise sadece yüzde 5’i sahiptir.
Ulusal Kütüphane Haftası’nın açılışında konuşan Küresel Kütüphaneler Vakfı İcra Müdürü Spaska Tarandova, bununla ilgili açıklamalarda bulundu. Tarandova, “Bulgaristan’daki kütüphanelerin temel sorunları, güncel gerekliliklere uygun olmayan fiziksel ortamın yanı sıra bilgi sağlama ve erişim ile ilgilidir” diye belirtti.
Küresel Kütüphaneler Vakfı İcra Müdürü, devamında şöyle konuştu:” Okul kütüphaneleri ile ilgili sorunlar benzerdir. Okul öncesi ve okul eğitimi ile ilgili kabul edilen yasa, kütüphane hizmetlerinin okul kütüphanelerinin işletilmesi yoluyla sağlanmasını öngörmektedir. Hala bununla ilgili yasada öngörülen ikincil mevzuat düzenlemesi yapılmamıştır. Yüksek öğretim kurumları ve araştırma kuruluşları bünyelerinde bulunan kütüphaneler de kapasitelerinin daha iyi işleyişine ve daha iyi kullanımına ihtiyaç duymaktadır. Küçük yerleşim yerlerindeki halk toplum merkezi bünyelerindeki kütüphaneler, modern kütüphanelerde sunulan bilgi hizmetlerinin sağlanmasında en büyük zorluğu çeker”.
Kütüphanecilik sektörü çalışanları, Halk Kütüphaneleri Yasası’nın filen uygulanması ve 2015 yılında kabul edilen Kütüphane ve Bilgi Hizmet Standartları’nın uygulanması konusunda ısrar ediyorlar. Ülkemizde 4 000’den fazla kütüphane bulunmaktadır ve onların sunduğu hizmetlerden 1 milyondan fazla vatandaş yararlanmaktadır.
Kırcaali Haber