Bulgaristan’da tarım sektörünün en önemli kalemi tütün, kayıtlı 70 bin çiftçinin yarısının ekmek kapısı. Tütün Ürünleri Enstitüsü Müdürü Doç. Hristo Bozukov’un verdiği bilgiye göre, üretilen tütünün yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Tütün ihracatında beşinci sırada yer alan Bulgaristan’da bu ürünü ekenler arasında soydaşlar da yer alıyor.tutun

Bulgaristan’nın güneyinde, Kapıkule sınırına 20 kilometre mesafedeki Dositeevo köyünde oturan Mümin Cafer (54), 40 yıldır tütün üreticisi. Mart ayında ekilen 10 kibrit kutusu kadar tütün tohumundan 1 ton ve üzeri tütün elde ediliyor. 1,80 metreye kadar ulaşan fidanların yaprakları teker teker iğnelere geçirilerek ipe diziliyor ve güneşte kurumaya bırakılıyor. Yaprakları, ortalama 20 gün içinde sararıyor. Tütün üreticisi, kilogram başına 5-10 leva (6-12 lira) kazanıyor.

Hava sıcaklığını yüksek olması nedeniyle yaprakların toplanmasına sabaha karşı başlanıyor. Bu işlem öğleden önce sona eriyor. Aksi takdirde yapraklar kırışıyor. Katranlı tütününün sıcakta toplanması da zor oluyor. Üreticiler el feneri, bazen de araba farları yardımıyla gece tütün topluyor.

Tütün üreticilerinden Mesut Tahir, devletin başka iş imkanı sunmadığını sadece tütün üretimine az da olsa destek çıktığını belirtiyor. 80 yaşındaki Hörü Tahir de gözlerinin az görmesine rağmen tütün dizerek aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Koşukavak kasabasının Bryagovets köyünden Kadir Mehmed de 30 yıldır tütün ekiyor. Mehmed geçen yıl 7 levadan sattığı tütünün bu yıl 10 levadan alınacağını ümit ediyor. 15 dönüm tütün eken Kadir Mehmed, devletin tütün üreticilerine daha fazla destek vermesinden yana. Mehmed, “Gençleri bu ülkede tutmak istiyorsak onlara destek çıkılması lazım.” diyor.

 

Cihan Haber Ajansı

Reklamlar