Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov, Kırcaali’de gerçekleştirilen seminerde,” Bulgaristan’da safran ve safran ürünleri üreticilerinin sayısı sürekli artmakta ve bizler büyük bir safran ailesi haline geliyoruz. Barış Çiçeği adına layık bir bitki yetiştiriyoruz, çünkü bu bitki için ulusal sınırlar yok. Bulgaristan’da safran yetiştirmeye cesaret eden binlerce insan var. Sadece Bulgaristan Ulusal Safran ve Safran Ürünleri Üreticileri Birliği üyeleri 6500’dür. Bunlar çoğunlukla bir dekarlık bir alan safran eken küçük çaplı üreticilerdir. Fakat artık 50 dekar, ovalık bölgelerde ise 100 dekara kadar safran ekenler de var” diye kaydetti.
Kırcaali Obedinenie Halk Toplum Merkezi’nin büyük salonunda gerçekleştirilen seminere bölgenin dört bir yanından insanlar geldi. Kneja kasabasından bir tarım üreticisi Bulgaristan’ı bir uçtan bir uca aşarak Tahirov ile görüşmeye geldi.
Hasan Tahirov, kısaca Bulgaristan’da safran üretiminin tarihine değindi. İlk safran soğanlarının ülkemize dünya halterinin efsanesi Naim Süleymanoğlu’nun yardımı ile nasıl Türk yetkililerden gizli bir şekilde getirildiğini anlatan Tahirov, çocukluğunda elinden engelli olduğunu, ancak hayatındaki zorluklara rağmen asla dilenmediğini, fakat İran’ın Sofya Büyükelçisi’nden yardım dilendiğini izah etti. Tahirov,”İran’da Türkiye’de olduğu gibi safran soğanı ihracatı yasaktır. Büyükelçi’yi ziyaret ederek ona şöyle dedim:”Hayatımda hiçbir zaman dilenmedim, ama şimdi sizden halkıma yardım dileniyorum. Safran bizim dağlık ve yarı dağlık bölgelerimizde ıssızlaşma sürecini durduracak” diye anlattı.
Tahirov,”İran, ağır etkileri olacak iklim değişikliği tehdidi altında bulunuyor. Safranın yetiştirildiği bölgelerde uzun süre yağmur yağmamıştır. Toprak betona benziyor. İran, bu bölgelerdeki nüfusu tutmak için 50 milyar avro harcıyor. İran, çiçek açıncaya kadar ülkemizde üç yıl safran soğanı yetiştirmemize razı. Bu yüzden İran’la anlaşmamız var” diye belirtti.
Bulgaristan’ın üç yıl içinde Çin’e toplam 640 ton safran soğanı ihraç etmeye ilişkin anlaşması da var. Çinliler deneyimlerimizi incelemişlerdir. Onlar dağlık ve yarı dağlık bölgelerde safran yetiştirmek istiyorlar. Kişi başına en az tarım alanı düşen ülke olan Çin, köyden şehre göçü durdurmak istiyor. İran ve Çin de dernek ile doğrudan bağlantı kurmak istiyor. Kısa bir süre önce bir İtalyan firması Eczacılık Ürünleri Derneği aracılığıyla safran satın almak istediğini dile getirdi.
Tahirov,” Bulgaristan’da yürütme makamları ve bilim çevreleri de bizi destekliyor. Safran üretimi denemeleri için alanlarımız var. Safran, on binlerce insanın geçim kaynağı olabilir” dedi . Dernek başkanı, üreticilerin 100 metrekarelik alanlardan, küçük alanlarla üretime başlamalarını ve giderek ekim alanını genişletmelerini tavsiye etti. Hektar başına safran soğanı hasadından alınan verimin tütünden yaklaşık 10 kat daha yüksek olduğunu belirten Tahirov,yıllarca yapılan denemelerden sonra dernek, ülkede iklim şartlarına en uygun olan safranın sadece bir türüne yöneldiğini kaydetti. Dernek, kaliteyi sağlamak için ülkedeki üreticiler arasında safran soğanı ticaretini koordine ediyor. Ayrıca, sayısı gittikçe artan safran üreticileriyle ortaklık yapıyor. Bunların arasında safran içerikli rakı ve votka bile üreten insanlar bile var. Bulgar malı kozmetik ürünler de bir gerçektir.
Hasan Tahirov, katılımcılardan gelen onlarca soruyu cevapladı. Krumovgrad (Koşkavak) kasabasından Neslihan Varadlı, Tahirov’un sayesinde ailesinin safran yetiştirdiğini ve safranın iyi bir geleceği olan bir kültür bitkisi olduğunu vurguladı. Tahirov, katılımcılara Safran Yetiştiriciliği El Kitabı hediye etti.
Seminerin katılımcılarının çoğu, Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği’ne üyelik için başvurdular.
Hasan Tahirov, safranı tütüne alternatif olarak yetiştirmekle ilgili görüşlerini paylaşmak için Krumovgrad’a davet edildi. Salı günü Dundee Precious Metals Şirketi, Krumovgrad Belediye Meclisi salonunda saat 10.00’da Tahirov’un vereceği bir seminer düzenliyor. Yerlilerin safran üretimine ilgi göstermesi ve üretime başlamak için kasaba yakınlarındaki Adatepe’de altın madeni çıkaran Dundee Precious Metals Şirketi’nin küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik destek fonundan destek alması bekleniyor.
Kırcaali Haber