Olağanüstü epidemiyolojik durum 30 Kasım’a kadar uzatıldı
Covid-19 pandemisi ülke ve dünya çapında kamu sağlığı ile ilgili çok ağır bir durum oluşturmaya devam ediyor.’ Hükümet bu gerekçelerle ülkemizdeki olağanüstü epidemiyolojik durumu 30 Kasım tarihine kadar uzatmayı kararlaştırdı.
Hükümet kararında devamla şöyle deniyor: ‘ Yeni koronavirüsün yol açtığı enfeksiyonlardan dolayı yüksek ölüm oranı ile ilgili elverişsiz epidemiyolojik durum gelişmeleri devam ediyor. Bu, azalmakta olan hastalanma, orta ve ağır durumda hastaların tedavi seviyesiaynı kalırken oluyor.
Olağanüstü epidemiyolojik durumun sürdürülmesi, Covid-19’un mevsimlik griple beraber etkisi yaşlı, kronik hasta, kanser hastaları olmak üzere, bu bulaşıcı hastalığın ağır seyir riskinin daha yüksek olduğu insanların hayatı ve sağlığının korunması için özellikle büyük önem taşır.
109 yeni koronavirüs vakası
Tek Bilgi Portalı verilerine göre son 24 saatte yapılan 3049 PCR testinin yüzde 3.6’sı pozitiftir.İki kişi vefat etti, iyileşen sayısı 21, 31’i yoğun bakımda 716 kişi hastanede tedavi görüyor.Aktif vaka sayısı 4608. Sofya’da – 30, Blagoevgrad’da – 25, Burgas’ta – 9 ve Plovdiv’te– 7 yeni vaka var. Pandemi başlayalı ülkemizde koronavirüsü 19 123 kişi kaptı, 767 kişi hayatını kaybetti.
İmmünoloji uzmanı Andrey Çobanov: Sürü bağışıklığı Covid-19’dan çıkış yolu olabilir
Bulgaristan Bilimler Akademisi ‘İmmünoloji’ bölümü başkanı Doç. Andrey Çobanov Nova TV’ye konuşurken, ‘Covid-19’dan dolayı okullara kısıtlamalar uygulanmamalı’ diye belirtti. Ona göre bütün sınıflar değil, yalnız hasta çocuklar karantina altında bulundurulmalı. Uzman, sürü bağışıklığının koronavirüsün yayılımını önleyebileceği görüşünde. ‘Aksi takdirde koronavirüsü yayan gençler varoldukça risk mevcudiyetini sürdürecektir’ diye vurgulayan immünoloji uzmanı, geçen aylarda gençlerin yoğun temaslarının sürdürülmesinin, riskli grupların ise evde kalmasının gerekli olduğunu söyledi. ‘Çocukların okulda maske takmalarının anlamsız olduğunu ekleyen Doç. Andrey Çobanov, derslerden sonra onların aralarında maskesiz olarak temas kurduklarını açıkladı.
Bütün sınıfların karantinaya alınması öğretimde kaos yaratıyor
Öğretmen veya öğrencilerden koronavirüs taşıyıcıları ortaya çıkarıldığında eğitim sürecinin nasıl devam ettirilmesi gerektiği konusunda kaos yaşanıyor.’ Bunu, sağlık sektöründeki hakları koruyan merkezin yönetim kurulu başkanı Dr. Stoyço Katsarov BNR’ye açılamasında belirtti.Ona göre bunun iki varyantı var: aşı hazır oluncaya kadar öğretimin tamamen uzaktan sürdürülmesi veya hasta olan tedaviye alınsın, kalan öğrenciler ise karantinaya alınmadan öğrenimlerini sürdürsün diye kooronavirüse karşı grip durumundaki gibi muamele edilsin. Dr. Stoyço Katsarov, yalnız Covid-19 teması oldukları için çocukların gelişigüzel karantinaya alınması halinde eğitim sisteminde kaçınılmaz olarak kaos yaşanacağı ve bundan ders yılının tamamlanmasının zarar göreceği görüşünde.
BNR