Bulgaristan’da, Balkanlardaki en büyük erken Hıristiyanlık dönemi kilisesi olan Büyük Bazilika’da, Aziz Peter’i tasvir ettiğine inanılan bir Ortaçağ duvar resminin parçası bulundu.
Bulgaristan’ın Filibe şehrindeki Büyük Bazilika alanında çalışan arkeologlar, Aziz Peter’i tasvir ettiğine inanılan bir Ortaçağ duvar resminin parçasını ortaya çıkardılar.
Bulunan duvar resmi parçasının, 13. – 14. yüzyıllara ait olduğu tahmin ediliyor. Bulgular, Maria Louisa ve III. Çar Boris bulvarlarının kesiştiği noktadaki kentin Roma Katolik kilisesinden çok uzak olmayan, henüz keşfedilmemiş kuzey köşesinde ortaya çıktı.
Bulgaristan haber sitesinde geçen habere göre, Filibe’de her biri bir Konstantinopolis ustasının eseri olduğu düşünülen, çok hassas ve ustaca işlenmiş iki resimsel katman bulundu.
Ören yerinde çalışan arkeologlar bu durumun, kilisenin Anhtik Çağ’da ve Orta Çağ’da büyük önem taşıdığını kanıtladığını belirtiyor.
Arkeologlar duvar resminin yakınlarında, bağış yaptığı düşünülen Avram isminin belirgin olduğu bir yazıt buldu. Yazıtın Bizans Grekçesi dilinde yazıldığı ortaya çıktı.
Söz konusu Ortaçağ kilisesinin, yakındaki bir nekropole hizmet ettiği düşünülüyor. Bu nekropol, 10. – 11. yüzyılda kurulmuştu. Kazı başkanı Zheni Tankova, arkeolojik alanın, doğru tarihleme imkânı sağlayacak kadar yeterli veriye sahip olduğunu söylüyor.
Tankova, Episcopal Bazilikası’nda bulunan Ortaçağ fresklerinin son derece değerli olduğunu ve bu durumun bölgeyi daha da önemli ve çok boyutlu kıldığını söylüyor.
İbadet evinin ana girişindeki lobide, etkileyici ve çok renkli tavus kuşu da dahil olmak üzere, çok sayıda güzel kuşun tasvir edildiği bir mozaik de bulunanlar arasında.
Dilara Uçar, Arkeofili