“Medyalar modern demokrasinin hayatında bir iksirdir. Bugün biz her zamandan çok medya demokrasisiden bahsediyoruz.” Büyükelkçi Matthias Höpfner, kısa zaman önce ülkemizde görevini tamamlayan Fransa’nın Sofya Büyükelçisi Philippe Autie ile birlikte hazırladıkları eşi görülmemiş açık mektup Bulgaristan hükümetinin eleştirilerine neden oldu. İki üst düzey diplomat, iktidardakileri protestocuların siyasette yeni ahlak isteklerine kulak vermeleri ve Bulgaristan’daki oligarşi yönetim modeliyle bağlantılarını kesmelerini çağrısında bulundular.
“Bulgaristan’daki basın ortamının şu anki durumu, hiç de beğenilecek halde değildir, ancak tunelde ışık var. Son aylarda meydana gelen olaylar umut verici ve Bulgaristan’da uyanmakta olan bir sivil toplumun işaretidir.” Daha kış aylarında başlayan protesto dalgalarının medyalarda yer almasını Elektronik Medya Kurulu (SEM) Başkanı Doçent
“Konrad Adenauer”Alman Siyasi Vakfi Basın Müdürü Christian Spahr protestolara ve protestoların medya tarafından yer verilmesine dair değerlendirmeye yaptı:
“Kanaatimce, insanlar sokaklara dürüstlük ve adaleti aramak için, toplumda kabul görmüş ahlak normların yerine getirilmesi için sokaklara döküldüler. İşte bu bağlamda, beklenenlerin tam tersine Bulgaristan Ulusal Televizyonu(BNT) ve Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) gibi devlet medyalar, farklı düşünenlere mikrofonlarını uzattı.”
Bulgaristan‘da medya ortamının başka bir sorunu da bilgilerin doğruluğu.“Sınırsız gazeteciler” sivil örgütünün 2012 yılından bu yana başkanı olan Christian Mihr şunları paylaşıyor:
“Toplam olarak Güneydoğu Avrupa’da bağımsız gazatecilik siyasiler tarafından olduğu gibi, ekeonomik çevreler tarafından da baskıya tabii tutuluyor.”