-Baba Marta bayramı dolayısıyla Sofya‘daki martenitzi satışları
Çocukların katılımı ile bayram etkinlikleriBulgaristan‘daki Baba Marta kutlamaları
SOFYA (AA) – Bulgaristan‘da beri baharın gelişini müjdeleyen Baba Marta, yüzyıllardır 1 Mart’ta kutlanıyor.
Pagan geleneği olan Baba Marta’nın hazırlıkları günler öncesinden başlıyor. Hemen her sokağın başında kırmızı ve beyaz ipliklerden hazırlanmış martenitsa olarak adlandırılan süs eşyaları satılıyor.
Önce yakınlarına ve arkadaşlarına, 1 Mart’ta ise karşılaştıkları herkesin koluna ve yakasına martenitsa takan Bulgarlar gelen ilkbahar ile ilgili sağlık, mutluluk ve kısmet dileğinde bulunuyor.
Satıcılar martenitsalarda geleneksel tarzların dışına çıkarak, püsküllere ünlü futbolcu, sanatçı ve politikacıların portrelerini ekliyor.
Bulgarlar ilk leyleği görene dek martenitsa takmayı sürdürüyor.
Leylek görenler martenitsalarını çıkarıp genellikle budanmış ağaçlara asıyor. Bu nedenle mart sonuna doğru meyve ağaçları püsküllerle doluyor.
Her geçen yıl daha büyük heyecanla kutlanan Baba Marta hakkında türlü efsaneler anlatılıyor.
Sofya’daki Yeni Bulgaristan Üniversitesinde (NBU) folklor dersleri okutan Georg Kraev’e göre eskiden Bulgarlar kırmızı ve beyaz renginde erkek ve kadın sembolünü aramışlar. Bu renkteki ipliklerin birbirine bağlanması veya örülmesi, sağlam bir toplumun temelinde olan aile bütünlüğünü temsil ettiğini ifade eden Kraev’e göre meyve ağacı bir bereket sembolü olduğu için leylek görenler martenitsalarını bu ağaçlara bağlıyor.
Günümüzde daha çok çocuk bayramı olarak algılanan Baba Marta dolayısıyla özellikle çocuklara odaklı eğlenceler düzenleniyor.
Başkent Sofya‘da bu yıl kültür faaliyetlerinde bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşların organizasyonunda çok sayıda çocuk, kent kütüphanesi önünde bir araya gelerek, şarkılar söyleyip, dans ettiler.
Daha sonra kendi elleri ile yaptıkları martenitsaları satışa çıkaran çocuklar kazandıkları paraları ile pasta ve çikolatalar alarak bayramı mutlu bir şekilde tamamladılar.