AFIS Sosyolojik Ajansı’nın yaptığı araştırma sonuçları, bütün seçim gruplarında hareketliliğin alt seviyeye düştüğünü ve oy kullanmayanların ve apolitik olanların oranının arttığını gösteriyor.
AFIS Ajansı, bu araştırmayı 1010 vatandaşın katılımıyla 8-12 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdi.
Toplamda bu seçmen kesimi yüzde 35’ten fazladır ve bu oran da yine onları en büyük apolitik güç haline getirmektedir. Sadece 8 ay önce, bu kesim seçmenlerin yüzde 25’ini oluşturuyordu.
Şu anda iktidar koalisyonunun önde gelen ortağı GERB, yetişkin nüfusun yüzde 26’lık kesiminin desteğini alıyor. 8-9 ay önce bu oran (Bakanlar Kurulu’nun göreve başlamasından hemen sonra) yüzde 30 civarındaydı.
Sosyologlar, “Şu anda sosyalistleri seçmek isteyenler, geçen yılın yaz aylarında olduğu gibi yüzde 22, 4’lük bir kesimdir. En büyük iki siyasi güç arasındaki en büyük fark, GERB’nin seçmen kaybetmesi, BSP’nin ise önemli sayıda seçmenlerini artırmamasıdır” diye yorumda bulundular. Sosyologlar bunun önde gelen iki siyasi oluşum arasındaki mesafenin kısa olmasından kaynaklandığını söylediler.
Verilere göre aynı zamanda İrade Partisi de az da olsa istikrarlı bir düşüş gösteriyor (an itibariyle yüzde2.5’lik destek alıyor). Bu demektir ki, İrade Partisi’nin sonraki Parlamento’da yer alacağı belli değil.
Analistlere göre, düşüş sözde Birleşik Vatanseverler koalisyonunun aldığı destek oranında görülüyor. Irkçı ve aşırı milliyetçi oluşum şu anda Bulgarların yalnızca yüzde 3,8’inin desteğini alıyor. Birkaç ay önce bu oran yüzde 6’dan biraz fazlaydı.
Başbakan Yardımcısı Krasimir Karakaçanov’a güven oranı geçen yılın ortasında yüzde 38 iken şimdi yüzde 30’un biraz altındadır. Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov ile ilgili de benzer bir durum söz konusudur. Onun güven oranı yüzde 19’dan yüzde 16’ya düştü.
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) , seçmen desteğini istikrarlı bir hale getirdi ve şu anda yüzde7’nin biraz üzerinde bir seviyededir.
Sosyologlara göre, Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sonlanmadan önce, yani yılın ortasına kadar şiddetli iç siyasi dramlara şahit olma ihtimali çok düşük.
Bununla birlikte onlar, koalisyon ortağının son haftalarda yaptığı eylemlerin (İstanbul Sözleşmesi, Ska Keler olayı vs.) iki etkiye varacağına işaret ediyor – AB konusunda karamsar olanlar arasında desteğin harekete geçirilmesi ve Avrupalı ortaklar karşısında imajımızın lekelenmesi.
AFIS verilerine göre, hükümetten desteğini çeken vatandaşların sayısı giderek artmaktadır (Mayıs 2017’de yüzde 40’dan Şubat 2018’de yüzde 27’ye düşüş). Hükümetin derhal istifa etmesini isteyenlerin ve yeni seçim isteyenlerin payı (geçen yılın Mayıs ayında yüzde13 iken şimdi yüzde23’e yükseldi) artmaktadır.
Analistler, “Bu eğilim yıl ortasına kadar devam ederse, 2016 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce ve etrafındaki düzeylere ulaşacak. O zaman yeni seçimler talep eden vatandaşların oranı önceki hükümeti destekleyenlerin oranını aştı. Şu anda her üçüncü vatandaş, hükümet içindeki bazı bakanların değiştirilmesini tercih ediyor, seçmenlerin yüzde 23’ü ise yeni bir 44. Millet Meclisi hükümeti kurulmasını tercih ediyorlar” diye özetlediler.
Analistlerin ifadelerine göre iktidara duyulan güven yine sarsılmaya başladı ve yeni seçim fikri ivme kazanıyor.
Sosyologlar, “Şu anda Başbakan Borisov ve Cumhurbaşkanı Radev arasındaki çatışma daha da kötüye gidiyor. Bununla birlikte son yıllarda en yüksek reytinge sahip siyasetçilerden biri olan Devlet Başkanı’nı onaylayanların oranı, Borisov’u onaylayanların oranından daha yüksektir” diye belirttiler.
Kırcaali Haber