Dr.Nedim BİRİNCİ
Tarih: 19 Nisan 2017
Konu: Boyko Borisov: “Avrupa Türkiye’den korkuyor!”
26 Mart’ta yapılan erken genel seçimlerden sonra 19 Nisan 2017’de 44. Sofya Meclisi toplandı. 240 milletvekilinden yarısı yeni seçildi. Yeni seçilenler arasında Bayan ve hukukçu vekil sayısının az olması dikkat çekti. Daha önceki mecliste 8 siyasi parti temsil edilirken, bu meclise yalnız 5 parti girdi. Sıralamada en büyük partiler olan Avrupa Vatandaşlığı Partisi (GERB) ile Sosyalist Parti’den (BSP) sonra, üçüncü yerde güya “Yurtsever Birlik” milliyetçileri, ardından Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) ve yeni kurulan “İrade”, (Volya) partisi yer aldı.
Meclisin açılış ve yemin töreninde, 13 Kasım 2016’da seçilen Cumhurbaşkanı Rumen Radev hazır bulundu. Radev, törenden sonra, önümüzdeki hafta yeni hükümeti kurma ödevini erken seçimi kazanan GERB partisine vereceğini açıkladı.
İki haftadan beri yeni kabine oluşturma konusunda GERB parti heyeti ile “Birleşik Yurtseverler” arasında ön görüşmeler yürütüldü. Tarafların bir ortak program hükümeti kurmaya hevesli olduğu duyuruldu.
Mayıs ayında Bulgaristan’ın meclis çoğunluğuna dayanan bir Bakanlar Kurulu oluşturması zorunlu olmuştur. Çünkü bu yılın yaz ortasından başlayarak Avrupa Birliği Konseyi oturumlarını 9 ay süreyle Bulgaristan başkenti Sofya’da yapacak ve çalışmalarını da oradan koordine edecektir. Bu durum ülkede hükümet olmasını zorunlu kılan unsurların başında geliyor. GERB – “Birleşik Yurtseverler” ortaklığına dayanan bir iktidarın oluşmasının ihtimal dahilinde olduğunu gösteren bir başka durum ise, ikinci parti olan BSP’nin iktidar ortaklığını kabul etmemesi ve ikinci olarak da BSP-DPS ve “Volya” üçlüsü oylarının yasama organında çoğunluk sağlayama imkânsızlığında gizleniyor. İkinci olasılık ancak azınlık kabinesi olabilir.
Bu arada, DPS Genel Başkanı Mustafa Karadayı, 44. meclisin açılışında yaptığı konuşmasında şöyle dedi: “Aşırı milliyetçilerin iktidarda olmasını hiçbir şekilde destekleyemeyeceğiz!”
Siyasi gözlemcilerden Haralan Aleksandrov: “Uluslar arası durumun baskısı sonucu çalışabilir bir meclis ve görev üslenebilecek bir hükümet kurulmaya çalışılıyor.” Dedi.
Gözlemci meclis bileşiminde “imajlarında saldırganlık olan, içi dışı düşmanlık dolu kişilerin aynı çatısı altında bir araya toplandığına, Bulgar toplumunun kendini koruma içgüdüsünün üstün geleceğine inanmak istediğine” işaret etti.
Açılış konuşmasını, en yaşlı milletvekili, BSP’li Toma Tomov’un yapması hazır bulunanları rahatsız etmedi, yuhalayan da olmadı. Böyle bir hareketlenme bekleniyordu, çünkü Tomov’un babası 1950’lerde “Belene” Ölüm Kampı amirlerinden biri olduğundan dolayı, seçim kampanyasına katılması ve meclise girmesi kamuoyunda sert eleştirilere neden olmuştu. Yaşlı vekil Tomov konuşmasında, ilk Bulgar Meclisi olan ve 1876’da Oborişte’de toplanan “milletvekillerinin birer melek” olduğuna işaret ederek, sanki düşmanlıkları unutma zamanı geldiğini duyurmaya çalıştı. Meclis kürsüsünden ilk gün yapılan konuşmalarda 1972’de ve 1984-1989’da Bulgaristan Müslümanlarının zulüm gördüğünü, 1989’da yarım milyon Bulgaristanlı Türkün sınır dışı edildiğini, bugün de 3 milyona yakın vatandaşın ekmek parası için dış ülkelerde kölelik yaptığını hatırlatan olmadı.
Meclis kürsüsüne tırmanan “Birleşik Yurtsever” milliyetçilerin başı olan Valeri Simyonov ise, “2. Borisov hükümetine katılarak ve 43. halk meclisinde yapabildikleriyle övünürken, “zorunlu oy kullanma, dış ülkelerdeki sandık sayısını azaltma ve Türkiye’de sandık başına maaşlı gözlemci dikme,” seçim yasasını değiştirdiklerini ve “Ermeni soy kırımı” konusunda görüş birliği sağladıklarını vurguladı.
Bu milliyetçiler sürüsünün Brüksel’deki temsilcisi Cambaski ise, “Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik görüşmelerini kesmesini” istedi. Gerekçe olarak ise, “Türkiye’nin Avrupa ülkeleri standartlarına uymadığına” işaret etti.
Sosyalist Parti lideri Kornelya Ninova, 3. GERB hükümetini ancak “öğretmen maaşlarına yüzde yüz zam yaparken” destekleyeceklerini bildirdi.
44.halk meclisinin toplanmasıyla ilgili görüş beyan eden parçalanan ve yasama organına giremeyen eski Reformcu Blok liderlerinden Zelenegorski ise, şu görüşler üzerinde durdu: “Şu an parçalanmış olan sağ güçler iktidara alternatif yaratmak için birlikte çalışılmalıdır, öncelikle de Türkiye ile devlet sınırımızı daha güvenilir hale gerilmeliyiz. Bu amaçla Avrupa Birliği içinde ortak çalışma yönleri aramalıyız. Avrupa’nın desteğini kazanmak için acele etmeliyiz.”
Yapıcı bir meclis dışı muhalefet oluşturup eksper rolü oynamak istediklerine dikkat çeken “Yurttaşların Bulgaristan’ı” hareketi Başkanı Zelenegorski, “Biz Bulgaristan yurttaşlarının sosyal güvencelerinin azalacağından endişeliyiz, bu nedenle KDV’nin % 20’den % 18’e indirilmesini ve ülkede iş yapmak isteyenlerin tescil yaptırırken gösterecekleri meblağın 50 binden 200 bin levaya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.
Meclise girerken verdiği demeçlerde ve kürsüden yaptığı konuşmada öncelikle dış siyaset konularına değinen 94 milletvekilli en büyün siyasi partinin lideri Boyko Boriyov ise şöyle konuştu: “Balkanların istikrarı Bulgaristan’dan geçiyor. Muhalefetin yapıcı önerilerine kulak vermeye hazırız. Ben barış ve istikrardan yanayım!”
Balkanlardaki gelişmelere değinen Borisov, “istikrar adına ödün vermeliyiz. Birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Biz Avrupa için çok büyük önemi olan bir ülkeyiz, çünkü AB’nin dış sınırıyız” deye konuştu ve şöyle devam etti:
“Avrupa Türkiye’den korkuyor. Biz ise sınırdayız. Hem birileriyle hem de ötekilerle görüşmelere katılabiliriz, onların arasında köprü olabiliriz. Balkanlarda istikrar faktörü de olabiliriz.”
Meclis kürsüsünden bu hükümetin 4 yıl dayanamayacağı birkaç defa belirtilirken, Sosyalist Parti sözcüleri, seçim sistemi değiştirilerek yarı yarıya propersiyonal (orantılı) ve majoriter (en fazla oy alan kazanır) gibi bir karma sisteme geçilmesini istediler. Borisov, seçim sistemi değişirse, GERB partisinin mecliste en az 130 milletvekiliyle temsil edileceklerini belirtti.
Meclis başkanlığına GERB vekili Dimıtır Glavçev, 5 başkan yardımcısından biri Kırcaali GERB milletvekili Karayançeva, birisi de DPS Şumen milletvekili Nigar Sefer seçildiler. Aynı zamanda “Volya” partisi başkanı olan Mareşki, Başkan vekili seçilirken yaptığı konuşmada, milletvekili maaşlarının % 50 azaltılmasını ve paralarınyoksullara dağıtılmasını önerdi.
Programsız ve hedefsiz geçen 44. meclis seçim kampanyasından sonra ilk oturuma toplanan milletvekilleri sanki verdikleri vaatleri ve birbirlerine amansız saldırıları ve halkın ve devletin kaderini bir an için unutmuşlardı.
Lütfen paylaş.