Eğitim Sendikası Başkanı Dr. Yulian Petrov, TRUD gazetesine verdiği röportajda, “Bulgaristan’da pedagoji uzmanlarında tükenmişlik sendromu tanısına ilişkin ilk ulusal temsili anketten elde edilen ilk verilere göre, Bulgaristan’da öğretmenler, çok fazla yıpranmaya neden olan ciddi strese maruz kalmaktadır. Her şeyden önce 10 öğretmenden 9’unda stres faktörü olarak aşırı idari yük, ardından çocuklar arasında saldırganlık ve ilgisizlik karşımıza çıkıyor” diye bildirdi.
Anket, bugüne kadar ülkenin her yerinden ve her yaştan 3 000 eğitimciye ulaştı. Böyle bir anket yapılması fikrini Eğitim Sendikası, Eğitim ve Bilim Bakanlığı ve Filibe Üniversitesi verdi.
Dr. Petrov, “Kronik strese neden olan faktörler fazla mesai çalışmalar – haftada 60 saatin üzerinde, kurumlarla ve velilerle zayıf iletişim ve düzenleyici çerçevede hızlı değişimdir” dedi.
Ayrıca 10 öğretmenden 8’inin bazı öğrencilerin saldırganlığından çok olumsuz yönde etkilendiği ortaya çıkmaktadır.
Dr. Petrov, “Diğer strese neden olan faktörlerden biri, belki de % 65 oranında kadar, bizde ebeveynlerle ortaklık yapmakta zorlanmamızdır. Onlar bir şekilde okul yönetmeliğini onaylamışlardır ve okul kuralları konusunda haberdardırlar, ancak çoğu zaman bu kuralların ihlal edilmesine kendileri katkıda bulunuyorlar. Onlar, ya çocuklarını motive etmiyorlar ya da onları kurallara uymaya mecbur bırakmıyorlar ve daha da kötüsü – bir şekilde karışıyorlar, kapasiteye sahip olmadıkları, eğitim almadıkları konularda tavsiye ve önerilerde bulunuyorlar, çeşitli şikayetler yazıyorlar, uyarılarda bulunuyorlar ve bu, öğretmenler ve müdürler üzerinde büyük bir stres yaratıyor” diye belirtti.
Kırcaali Haber