Doç. Dr. İbrahim Yalımov’un “Bulgaristan’da Azınlık Hak ve Özgürlükleri Sorunu” adıyla yayınlanan kitabının tanıtım toplantısı Sofya’da yapıldı. Kitap, AB üyesi Bulgaristan’da yaşanan asimilasyon dönemleri, kısıtlamalar, yasaklar ve azınlık hakları ihlallerine dikkat çekiyor.
Azınlık hak ve özgürlükleri konusu, Bulgaristan gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Bu gündemle yoğrulan Sofya’da Doç. Dr. İbrahim Yalımov’un “Bulgaristan Azınlık Hak ve Özgürlükleri Sorunu” adını taşıyan bir kitabı yayınladı.
Yalımov’un kitabında, Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da yaşanan asimilasyon dönemleri, kısıtlamalar, yasaklar ve azınlık hakları ihlaliyle ilgili örnekler yer alıyor. Kültürel Etkileşim Derneği’nin desteğiyle, “Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğü” tarafından yayınlanan kitap, Sofya’da Türk okurlara tanıtıldı.
MÜSLÜMAN BÖLGELERDE İŞSİZLİK VAR
Toplantıda, kitapta ele alınan başlıca konular ile azınlık haklarının, günümüzdeki durumuna da dikkat çekildi. Doç. Dr. İbrahim Yalımov, Müslümanların yoğun olduğu bölgelerde, işsizlik, fakirliğin had safhada olduğunu, insanların geçimlerinin son derece zorlaştığını söylerken, “Benim açımdan Bulgaristan Türklerinin en önemli sorunu kimlik sorunu ve kültürel haklardır” dedi.
Yalımov, Bulgaristan’daki Türklerin anadilde eğitim alma haklarının engellendiğini, anayasının hak tanımasına rağmen bu konuda bir ilerleme kaydedilemediğini ifade ederken, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Anayasanın 36. maddesi bize anadilimizi öğrenme hakkı tanıyor. Fakat uygulamada biz bu haktan tam olarak yararlanamıyoruz. Bu hakkı elde ettiğimiz yıllarda 114 bin çocuk Türkçe eğitimi alıyordu. Şimdi ise bu sınıflarda binlerce genç bulunuyor. Din eğitimi de buna benzemekte. Bulgaristan’da bazılarına göre 200 bin, bazılarına göre 250 bin Müslüman çocuğu var. Bunların yalnızca yüzde 5,6’sı din eğitimi görebiliyor.”
HAKLAR VERİLMEZ, ALINIR
Yalımov, Bulgaristan’da 1989 yılında yaşanan zorunlu göç sonucu sayıları azalan eğitimli Türklerin, bugün neredeyse yüzde 60’ının kimlik, öz benlik, dil ve din sorunlarının yanı sıra azınlık haklarının da bilincinde olmadığını vurguladı. Yalımov sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bizim insanlarımızın ezici çoğunluğu kendi haklarını bilmiyor. Hangi haklar onlara verildiğini, hangi yasada onların belirtildiğini, hakları çiğnendiği zaman nereye başvuracaklarını bilmiyorlar. Bu kitabı Türkçe’de mümkün mertebe daha basit bir şekilde kaleme aldım. İnsanlara mesajım şu, “Haklar verilmez, alınır.”