Artık 10 yıldır uygulanan AB destekli İNTERREG İPA Bulgaristan – Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı, Bulgaristan’ın Burgas, Yambol ve Haskovo illeri, Türkiye’nin ise Kırklareli ve Edirne illerini kapsıyor. Program kapsamında iki ülkenin sınıra yakın bölgelerinde çevrenin korunması ve sürdürülebilir turizmin gelişmesine 10 milyon avro daha yatırılacak.
Bu hafta içinde Sofya’da Bölgelesel Kalkınma ve Bayındırılık Bakanlığı’nda düzenlenen törenle ikinci proje teklif çağrısı kapsamında imzalanan 23 proje yararlanıcılara sunuldu.
Törende konuşan Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova, programa tahsis edilen toplam 28 milyon avroluk kaynaklarla ve iki tarafın ortak çabaları ile çevrenin korunması, doğal afet sonuçlarının hafifletilmesi ve kültürel ile tarihi mirasın korunmasının amaçlandığını belirtti.
Törende bulunan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise, projelerin sınır şehirlerinin kalkınması ve refahına ve iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını belirtti ve programın turizm sektörünü, ulaşım projelerini ve sınır bölgelerindeki şehirlerin karşılaştığı sorunlara çözüm getiren projelere destek vermeye devam etmesi gerektiğini öne sürdü.
Sözleşmelere bağlanan projelerden biri Primorsko Belediyesi’nin Türkiye’den Vize İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği ile birlikte “Tarihi mirasımız” adı ile sundukları proje oldu.
Primorsko Belediye Başkanı Dimitır Germanov, projeyi şöyle anlattı:
“Novo Paniçarevo köyünde bulunan, Istranca yöresine özgü tipten korunmuş bir evin yenilenmesi yapılacak. Kültür anıtı olan bu ev, bu şekilde umarım cazip bir turizm merkezi haline gelecek. Bu şekilde köyün ruhunu korumayı, geleneklerini ziyaretçilere göstermeyi amaçlıyoruz. Vize ilçesinden ortağımız olan Hizmet Birliği de tarihi bir binayı yenileyerek gençlere hitap eden cazibe merkezi haline dönüştürecek” diyen Primorsko Belediye Başkanı, sınırötesi işbirliği programı kapsamında daha önce 2012 ve 2013 yıllarında Kırklareli’nde bulunan bir okulla uygulanan ortak proje kapsamında her iki tarafta spor tesislerinin kurulduğunu da ekledi.
Germanov, projelerin zamanında ve finansal parametrelere uyularak hayata geçirildiğini, futbol sahası, spor salonu ve saire tesislerin en iyi şekilde çalıştığını belirtti.
Burgas, “Vasil Levski” ilk okulu Müdürü Venelina Andreeva, okulun korumalı alan olan Burgas gölüne 300 metre uzaklıkta yer aldığını, dolayısıyla “Çevre gönüllüsü” (Екодоброволец) adı ile hazırladıkları projenin 61’i korumalı olmak üzere 254 kuş türünün yuva yaptığı göldeki kuş dünyasının tanınmasına yönelik olduğunu belirtti.
“Amacımız, öğrencilerin ek bilgi edinmelerini, bilgilerini geliştirmelerini ve hayata geçirmelerini sağlamaktır. Çoğu öğrenciler, balıkçılık yapan ailelerden olduğu için çevre onların günlük yaşamının önemli bir parçasını oluşturuyor ve dolayısıyla çevre sağlığı kültürünün gereken düzeyde olması çok mühim. ” diyen okul müdürü, çocukların proje kapsamında edinecekleri bilgilerin onlara yaşamları boyunca faydalı olacağının altını çizdi. “
Çevre gönüllülerinin aslında devriye görevini yapacaklar. Edirne’ye bağlı Sülioğlu ilkokulu ile birlikte uygulanacak proje kapsamında okulların bazı önemli kazanımları da olacak.
“Her iki okulda çok güzel ders odaları oluşturulacak. Bu ders odaları gerekli her şey ile donatılacak ve “yeşil oda” görevini yapacak. Bu şekilde öğrenciler interaktif şekilde çevrenin sağlığı, kuş dünyası ile ilgili bilgi edinme imkanını bulacaklar.
Kırklareli, İnece Belediye Başkanı Şahabettin Vardar, belediyenin bundan önce Topolovgrad, şimdi de Pomoriye, Harmanli ve Slivengrad’tan kuruluşlarla işbirliği yürüttüğünü paylaştı ve İnece Belediyesinin ortak olduğu projelere, sınırötesi işbirliği programının faydalarına ilişkin şunları anlattı:
“Üç projemiz var bu kapsamda. Projelerimiz turizmle alakalıdır. Sınırötesi işbirliği projelerinin bölgenin kalkınması için, bölgenin geleceği için, Türk ve Bulgar halklarının dostlukları için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Turizmle, gidiş gelişlerle alakalı olan projeler, insanların kaynaşması açısından da çok önemli. Beldelerimiz küçük olduğu için dış kaynaklı destekler, çok faydalı oluyor. Bölge modernleşiyor, gelişiyor. Hep birlikte bu bölgede yaşıyor ve yaşayacağız.”