Bulgaristan mutfağı Osmanlı ve Avrupa mutfağı arasında bir karışımla, genel bir mutfak kültürüyle tanımlanabilir.  

En ünlü ve yaygın olan geleneksel tatlardan şopska salata, banitsa börek, kebapçe, köfte, lütenitsa domates salça sosu gibi yiyecekler herkesin hoşuna gidebilir. Fakat bazı çok popüler yemek çeşitleri yabancılar arasında tuhaf ve acayip olarak nitelenebilir.  

1. Tarator- cacık 

Bazen buzla bile servis edilen bu soğuk çorba çeşidi en fazla yaz aylarında tüketilir. Lactobacillus bulgaricus içeren meşhur Bulgaristan yoğurduyla yapıldığı içim doğal bir probiotik olarak da kabul edilir.  

Yoğurda su kat, ufak küp halinde kesilmiş veya rendelenmiş bahçe salatalığı koy, içine az ceviz serp, zeytin yağ akıt ve karışımı dereotu ile taçlandır. Fakat sarımsağı unutmayalım! Çünkü tarator- cacıkta ana ilke: “Ne kadar çok sarımsak, o kadar çok tat ve fayda”.  

Afiyet olsun! 

2. Popara  

Popara veya papara Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinde geleneksel olarak yapılan bir yemek çeşididir. 

Bu geleneksel Bulgaristan kahvaltısından daha ucuz, mideyi ısıtan, enerjik ve kolay bir yemek yoktur!

Kurumuş ekmeği kaseye doğrayın, üzerine sert beyaz inek peyniri ufalayın, biraz tereyağ, biraz şeker ve üstüne ya bitki çayı ya da sıcak su dökün. Kaseyi bir tabakla kapatın, yumuşayınca afiyetle yiyin ve güne enerjik bir şekilde başlayın! 

Bulgaristan’da her bebek sütten kesilince mutlaka papara ile beslenmeye başlanır.  

Eski zamanlarda Bulgarlar çocuklara popara akşamları da verirmiş ve hatta “evlat rahat uyusun” diye poparayı çay veya suyla değil, biraz kırmızı şarapla hazırlanırmış.  

Boza 

Bej- kahve rengindeki tatlı ve koyu kıvamlı içecek sabahların “boza- banitsa” ikilisinin olmazsa – olmazı. Bazıları bu tuhaf içeceği sevmez. Bozanın geçmişinin daha 10. asırdan geldiği tahmin ediliyor.  

Arpa, buğday veya mısırın tatlandırılmış tohumlar bekletiliyor ve alkol- süt fermentasyonunda bırakılıyor. Fakat çok dikkat edin!  

Birçok yararlı vitamin, mineral içermesine rağmen, bu koyu içecek kiloları anında sıçratıyor!  

İşkembe çorbası 

Birçok halkın mutfağında yer almasına rağmen, Bulgarlar “şkembe çorba” çorbasını milliyetçi vatanseverler yemeği olarak kabul ediyor. Hatta işkembe çorba kılavuzu adlı kitapçık çıkarıldı.  

Her usta tarifini gizliyor ve bu bol sarımsaklı, sirkeli çorbanın sırrını kendine saklıyor. Genelde bu dana işkembe, sıvı yağ, kara biber, kırmızı biber, sütle terbiye dilen bir çorba olup, üzerine de bolca sirke, acı biber ve sarımsaktan yapılan sos ekleniyor. 

Bulgaristan mutfağı geleneklerine göre, işkembeciler sabah erken açar, çünkü akşamdan kalan mahmurluğun tek çaresi işkembe çorba olur!

Peynirli kızırtılmış patates  

Amerikalılar kızartılmış patatesi ketçap ile, Fransızlar hardal sosuyla, Japonla soya sosuyla yer. Bulgarların ise en favori kızırtılmış patates keyfi mutlaka üzerine peynir rendelemktir. 

Bira- ızgaranın yanında mutlaka “Peynirli patates” de söylenir ve yeni kızgın yağdan çıkan patates kızartmasının üzerine kendi tadını yayan geleneksel salamura inek peyniri de ülkenin en has tatlarını oluşturur!  

BNR

Reklamlar