Glavçev’in ikinci geçici hükümeti Devlet Güvenliği ajanları olmadan kurulmuştur.

Başbakan Dimitar Glavçev’in ikinci geçici hükümetindeki hiçbir üyenin totaliter komünist rejim dönemindeki gizli servislerle bağlantılı olmadığı bugün netleşti. Bu sonuç, 27 Ağustos 2024’te Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanan Bakanlar Kurulu’nun geçici üyeleri üzerinde Dış Dosyalar Komisyonu tarafından yapılan zorunlu denetimin açıklanmasıyla ortaya çıktı.

Devlet Güvenliği ve Bulgaristan Halk Ordusu’nun (BNA) istihbarat servisleriyle işbirliği yapan kişileri açığa çıkarmakla görevli bağımsız devlet kurumu, Bulgaristan hükümetlerinin atanmasından sonra bu tür denetimler yapmakla yükümlüdür.

Glavçev’in ikinci geçici hükümeti üzerindeki denetim, başbakan, bakanlar ve yardımcı bakanlar da dahil olmak üzere toplam 23 kişiyi kapsamıştır. Komisyon, hükümette yer alan 11 kişinin 1991 Temmuz ayına kadar reşit olmadığını ve bu nedenle Devlet Güvenliği’ne ajan olarak alınamayacaklarını belirtti.

Yapılan denetimde, kontrol edilen kişilerden hiçbirinin Devlet Güvenliği ya da BNA’nın istihbarat servislerine ait olduğu tespit edilmemiştir.

2011 yılından bu yana, sadece iki istisna dışında, düzenli ve geçici hükümetlerde komünist gizli servislerin işbirlikçileri atanmamıştır.

Reklamlar