Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bulgaristan’da Türk yatırımlarının 2 milyar dolar civarında olduğunu, bu rakamın Romanya’daki gibi 6 milyar dolara yükselebileceğini vurguladı
Türkiye-Bulgaristan ticari ilişkileri yükselişe geçti. Stara Zagora gibi kentlerde artan Türk yatırımları, şehirdeki işsizlik oranlarını da geriletti. Tüm bunlarla birlikte Türk işadamlarının halen Bulgaristan’ın ayrıcalıklarından yararlanabilecek potansiyeli bulunuyor. AB üyesi Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının hacmi 2 milyar dolar. Bu rakamın tıpkı başka bir AB üyesi Romanya gibi yükselebileceğine de işaret ediliyor. Romanya örneğini veren Türk misyonu temsilcileri bu ülkede Türklerin yatırımlarının 6 milyar dolara yaklaştığını söylüyor. Türkiye’nin Bulgaristan’ı, AB’ye açılan kapı olarak kullanması da öneriler arasında.
DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Stara Zagora kentinin yatırım ilişkilerinde önemli bir konuma noktada olduğunu söyledi. Gökçe, “Bulgaristan’daki işsizlik oranı yüzde 12. Stara Zagora’da ise yüzde 7. Türk şirketlerinin kentte ağırlıkta olmasının da bu oranda payı var” dedi. Türk şirketlerinin özellikle ahşap, metal ve tekstil alanında ve paketleme konusunda yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Gökçe, “Bölge yatırımcılara çok sayıda avantaj sunuyor. Türkiye’ye yakınlık bunlardan biri. Ayrıca burada yerleşmiş bir altyapı var, yetişmiş bir işgücü var. Buradaki halk da Türklerle çalışmaya oldukça aşina. Bulgaristan’a yatırımlarımız 2 milyar dolar civarında. Bu rakam daha çok yükselebilir. Önümüzde Romanya örneği var. Romanya’daki yatırımlar yaklaşık 6 milyar dolar. Romanya’daki ivme burada da elde edilebilir” açıklamasını yaptı. “Ama burada asıl önemli olan özel sektörün oynayacağı öncü rol” diyen Gökçe, özetle şu ifadeleri kullandı: “Özel sektörün yurtdışındaki yatırımları artıyor. Türkiye’nin komşuları da bu dinamizmden yararlanmalı. Bulgaristan’ın Türk işadamları için önemi henüz anlaşılmadı. 4 milyar doları aşan bir ihracat hacmi var. Bulgaristan, Türkiye’nin AB’ye açılan kapısı. Yatırımlarda yükseliş olacağını düşünüyoruz. Türkiye ve Bulgaristan, Avrupa’da, dünyada ortak hareket edebilir.”
“Bulgaristan yalnızca ticaret için tercih edilmemeli”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Bulgar İş Konseyi Başkanı Yalçın Egemen de Bulgaristan ve Yunanistan’ın Türkiye’nin diğer komşuları arasında özel bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Bulgaristan ile ilişkileri yoğunlaştırabiliriz. Buradaki ticaret hacmini ve yatırımları artırabiliriz. Bulgaristan’daki ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltebiliriz. Türk işadamları yalnızca ticaret için bu ülkeye gelmemeli. Bulgaristan bize çok yakın ve buradaki maliyetler de çok düşük. Bunlar önemli avantajlar. Ayrıca lojistik de önemli bir avantaj” diye konuştu.
Bulgaristan’da önde gelen Türk yatırımları
Trakya Glass, Alcomet, Nursan Otomotiv, Techno-Aktaş, Sarten Bulgaria, Teklas, Zenon BG, Perfektüp, First Dialysis Services, Eczacıbaşı-Monrol, D-Commerce Bank, Ziraat Bankası, İşbank, Sofya ve Plovdiv’de 4 yıldızlı Ramada otelleri, Etap Adress, City Hotel – Plovdiv, Regnum Hotel – Bansko, Hayat Kimya, Kastamonu Entegre, Kom, Şahinler, Santinelli ve Nobel-Pharma.
Bulgaristan’da pazar payı olan belli başlı Türk markaları
Altınbaş, Beko, Bingo, Ece, Efe Rakı, Efes Pilsen, Ege Seramik, English Home, Eti, Familia, Golden Rose, Hunca, Isuzu, Koska Helva, LC Waikiki, Molfix, Şölen, Taç, Tayaş, Temsa ve Ülker Bulgaristan.