Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Yüksek Meclisi (Senod), hükümetin sığınmacılar konusundaki politikasını eleştirerek, “Gelmiş olanları barındıralım, ama fazlası gelmesin” çıkışı yaptı.
Senod’un yayınladığı bildiride, sorunun tüm sorumluluğunun “onu yaratanlarda” olduğu belirtilerek, özellikle hükümetin yürüttüğü sığınmacılar ve mülteciler politikası ile ilgili çeşitli uyarılarda bulunuldu.
Ortodoks Hristiyanlığının anayasal anlamında “resmi din” statüsüne sahip olduğuBulgaristan‘da Senod, artan sığınmacı akımından endişelerini şöyle ifade etti:
“Ortodoks Hristiyanlar ve toplum olarak, halihazır gelmiş olanlara, ancak son derece sınırlı olanaklarımızın kapsamında özen göstermeliyiz. Asla daha fazlasını yapmamalıyız. Bu sorunu yaratan kimseler onun çözümü ile uğraşsınlar. Devlet olarak yok oluşumuzun bedelinin Ortodoks halkımıza ödetilmesi hiç bir şekilde doğru değildir.”
Bildiride, Bulgaristan Hükümeti’nin “kota uygulaması sonucu” kabul edeceği sığınmacıların ülkede huzur bulması için Ortodoks Kilisesi’nin de yardım etmeye hazır olduğu belirtilirken, “Aynı zamanda Hükümetimiz savaşların durdurulmasına yönelik çaba göstermelidir” vurgusu yapıldı.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika‘daki savaşlarda Hristiyanların “sözde yok edilmesi” sorununu da değinilirken, “Hükümetimiz, Mısır, Suriye, Irak ve diğer ülkelerdeki dinler arası hoşgörünün durumu ile ilgili yaşanılan sıkıntıları uluslararası örgütlerin huzuruna getirmeli ve bu hoşgörünün korunması için ısrarda bulunmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
İçişleri Bakanlığının resmi verilerine göre ülkede, dörtte biri Suriyeli olmak üzere yaklaşık 17 bin sığınmacı bulunuyor.
Sığınmacı ve mülteci kabulü konusunda ortaya atılan referandum teklifine karşı olduğunu belirten Başbakan Boyko Borisov, toplumun yaklaşımının “zaten olumsuz olduğunu” belirtmişti.