Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi’nde de eğitim vermeye başlayan Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümü mezun sayısını artıran bir bölümdür. Bölümün eğitim süresi toplam dört yıldır. Bu bölümden mezun olan kişiler özel kurumlarda ve devlet kadrolarında görev alabilir.
Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan kişilerin çalışma alanlarının başında Bulgar dili üzerinde inceleme yapan kurumlar ve çeviri merkezleri gelir. Bölüm içerisinde sözlük çalışması ve çeviri yapma üzerinde yoğun bir şekilde eğitim alan öğrenciler, mezun olduklarında bu eğitimlerini kullanabilir. Bulgarcadan Türkçeye veya Türkçeden Bulgarcaya çeşitli eserlerin çevrilmesinde aktif bir şekilde görev alan bölüm mezunları, sözlük çalışmaları ve dilbilim araştırmaları gibi çeşitli alanlarda da faaliyetlerde bulunabilir. Bu bölümden mezun olan kişiler Bulgar edebiyatının geleneksel ürünlerini ve modern eserlerini Türkçeye kazandırarak önemli bir görevde bulunur. Yayınevlerinde editör, redaktör, çevirmen ve yazı işleri müdürü pozisyonlarında görev almaları ve kariyer sahibi olmaları da mümkün olabilir.
Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan kişiler lisansüstü eğitimlerine de devam edebilir. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin ardından üniversitelerin akademik kadrolarında görev yapma şansına sahip olabilirler. Bu bölümden mezun olan kişiler aynı zamanda Rus Dili ve Edebiyatı veya Leh Dili ve Edebiyatı gibi alanlarda da yan dal yapma şansına sahiptir. Bu sayede karşılaştırmalı dil bilim araştırmalarında görev alabilir ve çeşitli projelerde çalışabilirler. Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları böylece Bulgaristan, Polonya, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde çalışabilir.
Mezunlar devlet kadrolarında da görev alabilir. Konsolosluk ve büyükelçilik gibi yurt dışı temsilciliklerinde Türk-Bulgar diplomatik ilişkilerinin yürütüldüğü merkezlerde çevirmen veya diğer idari bilimlerde yönetici olarak görev yapabilir. Bu kadrolarda yeterli yabancı dil bilgisine sahip olan kişiler görevlerinde ilerleyebilir. Ayrıca serbest olarak çalışmayı tercih eden kişilerse turizm acentalarında rehber veya işletmeci olarak görev alabilir. Bu sayede turistlerin yönlendirilmesine ve iki ülke arasında kültürel ilişkilerin gelişmesine yardımcı olurlar.