Avrupa’nın kalbinde yer alan 16 seçim sandığından biri olan Brüksel’de, gün ortasına kadar son derece yüksek katılım kaydedildi.

Bulgaristan Radyosuna konuşan Sandık Kurulu Başkan Yardımcısı Aneta Todorova, Bulgaristan saati saat 15:00 sularında Bulgaristan’ın AB’deki Daimi Temsilciliği nezdinde kurulan 2. seçim sandığında 334 Bulgaristan vatandaşının oy kullandığını açıkladı:

“Bir önceki seçimlerde öğle saatlerine doğru yoğunluk yaşandı ve kilometreyi bulan uzun kuyruk oluştu. Anlaşılan bu defa insanlar ders aldı ve zamanını daha esnek hesapladı. Madem ki, bugün öğlene kadar 300 kişi oyunu kullandı, öğleden sonra da o kadarının geleceğini tahmin ediyorum.”

Söz konusu seçim sandığında hem kağıt pusulalarla oy verme işlemi hem de makinalı oylama yapılmaktadır.

“Günlük organizasyonda herhangi bir sorun yaşanmadı” diyen Aneta Todorova sözlerine şöyle devam etti:

“Şu ana kadar makine arızılanmadı. Bulgaristan’da böyle çok olayın yaşandığını okuduk, ancak bizde böyle bir şey yaşanmadı.”

Aneta “Brüksel’deki soydaşlarımızn tutumları farklı. İnsanlar yılda bu kadar çok sandık başına gitti ki, her defasında bunun son kez olmasını ve sonunda bir hükümetin seçilmesini umduklarını söylüyorlar.” sözlerini kullanan Aneta kendisi de, bu sefer bunun olacağına inanmıyor:

“Şimdi bana, öyle geliyor ki, Bulgaristan’da yeterince insan oyunu kullanmıyor.  Bu, demokrasi için ne kadar tehlikeli, söyleyemiyorum, ancak okuduklarıma bakılırsa,  ülkemizde öğlene kadar sadece yüzde 10’u oyunu kullanmış. Bizde ise, bu oran çok daha yüksek” dedi Bulgar soprano sanatçısı,  hafif bir sitem ve sesindeki acıyla:

“Ben bir kez daha seçime katılıyorum, çünkü ülkemiz için iyi bir gelecek umuyorum. Ne de olsa, orada bizim anne-babamız, yakınlarımız yaşıyor ve yurt dışında oyumuzu kullanarak onlara yardım edeceğimizi ve bir gün daha iyi bir ülkeye döneceğimizi umuyoruz.”

14 yıldır Brüksel’de yaşayan Aneta Todorova, Bulgaristan’ın Brüksel Büyükelçiliği nezdinde kurulan Bulgar okulunda ders veriyor ve klasik konserler organize ediyor. 27 Ekim 2024 sonrası için tek bir umudu var:

Olağan bir hükümetin kurulmasını umuyorum ve onun, genç ve eğitimli insanlardan oluşan partiler tarafından yönetilmelisini istiyorum. Çünkü insanlar eski partilere güvenmiyor.”

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar