– Genellikle genç kızların çeyizlerini süsleyen ve eskisi kadar ilgi görmeyen el yapımı yorganları daha çok Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turistler satın alıyor – Edirne’de 25 yıldır yorgancılık yapan Bıyık: “Turistler, bu yorganın daha sağlıklı olduğunu yeni öğrendiklerini ve bu yüzden ilgi gösterdiklerini ifade ediyor”
Edirne’de, çok fazla rağbet görmeyen el yapımı yorganlara, komşu ülkelerden gelen turistler ilgi gösteriyor.
Alışveriş yapmak için günübirlik Edirne’ye Bulgaristan ve Yunanistan‘dan gelen turistler, sağlıklı olduğunu düşündükleri yorganları satın alarak ülkelerine götürüyor.
Kentte 25 yıldır yorgancılık yapan Hüseyin Bıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el yapımı yorganların unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Genellikle genç kızların çeyizinde bulunması için alınan ipek has işlemeli yorganların büyük emekle, binlerce ilmikle yapıldığını belirten Bıyık, şöyle konuştu:
“Çok fazla talep olmadığı için eskisi kadar yorgan üretmiyoruz. Ürünlerimize Yunanistan ve Bulgaristan’dan daha çok rağbet var. Turistler bu yorganın sağlıklı olduğunu yeni öğrendiklerini ve bu yüzden ilgi gösterdiklerini ifade ediyor. Yün basma dediğimiz yorganlar romatizma ve vücut ağrılarına iyi geliyor. Keşke kentte de satabilsek. İlgi görmediği için çırak bulmakta da zorlanıyoruz.”
Bıyık, yorgancılığın unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdiğini vurguladı.
Kimsenin bu mesleği öğrenmek istemediğini, gençlerin daha rahat ve farklı işleri tercih ettiğini dile getiren Bıyık, seri ve ucuz üretilen yorganlarla da mücadele edemediklerini aktardı. Bıyık, yün yorganın sağlık açısından da yararlı olduğunu belirterek, şunları anlattı:
“El yapımı yorganlarımızda, kuzu ve koyun yünüyle elyaf ve pamuk kullanıyoruz. Bu yünler, ipek ve naylon karışımı kumaş içerisinde saatler ve bazen günler süren işlemlerden geçirilerek yorgan haline getiriliyor. Elyaf yorganı 10, pamuklu yorganı 130, ipek yorganlar ise 150-250 lira arasında satılıyor.”