İşten ziyade Yunanistan’daki mülklerinden elde ettikleri kira gelirleriyle geçinmeyi tercih eden Yunanlılar, Bansko’ya yerleşti. Yerlilerin verdiği bilgiye göre geçim kaynağı olmayan yabancılar, o dönemde kendi evlerini kiraya verebilmek için boşalan apartman dairelerine ve inşaatı bitmemiş otellere toplu olarak yerleşmektedirler.
Yerliler, bütün bir ailenin 200 levadan fazla olmayan bir kiralama bedeli karşılığında Bansko’da iki oda kiralayabildiğini, ancak onların tatil kasabasının merkezinde, ideal bir konumda yer almadığını anlattılar.
Onlar, aynı dönemde turistlerin kiraladığı Yunanistan’daki evlerinin kira bedelinden en az 2 000 avro cebine koyuyor. Böylece kiradan gelen parayla burada rahat bir şekilde yaşıyor ve hatta bir kısmını bir kenara koyuyor, çünkü aksi taktirde Yunanistan’da yaşamın pahalılaşmasından dolayı orada bu parayı hızlı bir şekilde harcayacaklar.
Bansko’da bir dükkan sahibi, “Bütün Bansko Yunanlılarla doldu. Cimriler. Restoranlara girmiyorlar, ancak cips ve çubuk kraker alıyorlar, oysa kiraladıkları odalarda nadiren yemek pişirmek için bir mutfak var. Onlar arkadaş canlısı değiller, ama sürekli sigara dileniyorlar. Sigara için bile para harcamıyorlar” diye anlattı. Teleferiğe giden ana caddede bir dükkanı olan bu adam, her gün şehir içinde Yunanlıların yürüyüşlerine tanık oluyor. Hatta bazılarıyla tanışıklığı var.
Dükkan sahibi, “Burada kendilerini iyi hissettiklerini söylüyorlar. Orada da kıt kanaat geçiniyorlar, fakat bir avro bile kenara koyamıyorlar, oysa burada her şey çok daha ucuzdur. Kriz nedeniyle satılamamış ve sembolik bir bedel karşılığında kiraya verilen dışı sıvanmadan bırakılan apartmanlarda yaşıyorlar.
Bunun dışında kendi ülkelerinde emekli maaşı, sosyal ve işsizlik yardımı alıyorlar. Ayın iki gününde Bansko’daki bankaların önünde neler olduğunu görmeye gelin. Yunanlılarla doludur. 50’den fazla kişi sıraya diziliyor. Sadece o günlerde onları yiyecek ve içecek sunulan yerlerde görebilirsiniz” diye anlattı.
Yunanlıların büyük akını ve sürekli varlığı nedeniyle mağazaların çoğu, tanıtım tabelalarını Yunanca yazmaya başladı. Ayrıca daha ucuz meyhanelerin menülerinde de Yunanca yazılar görülmeye başladı. Sadece kışın çalışılan yiyecek içecek mekanları, kasabanın yeni sakinlerinin onları ziyaret etmesini umarak ilkbaharda da açıldı.
Dükkan sahibi, ”Buna hiçbir karşılığımız yok. Bansko insanının cebine para girsin. Zaten birçok yeni bina ortaya çıktı, insanlar onları 2007 yılında arazi satışı patlaması sırasında tarım arazilerini satmaları sonucunda inşa ettiler. O zaman herkes şimdi inşaatı bitirilmemiş halde boş duran sözde aile otellerine yatırım yaptı” diye ifade etti.
Kırcaali Haber