Balkanlar’ın yeni turizm gözdesi Ohri, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi evleri ve dar sokaklarıyla ülkeyi ziyaret edecek turistlerin mutlaka görmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Anadolu kasabalarını andıran Ohri, her yaştan insana uygun farklı aktivitelere de imkan sağlıyor.
Ülkenin güneybatısında bulunan yaklaşık 50 bin nüfuslu şehirde, farklı dini ve etnik gruplara mensup vatandaşlar, barış içerisinde bir arada yaşama geleneğini asırlardır sürdürüyor. Şehirde yaşayan farklı dini ve etnik gruplar arasındaki uyum, şehri ziyaret edenler tarafından da hissediliyor.
Kültürel değerlerin, geleneğin ve tarihi mirasın birbirini tamamladığı şehir, son yıllarda yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Bu küçük şehirde bir havaalanının bulunması da şehre ulaşımı kolaylaştıran önemli etkenlerden.
Geçimini rehberlik yaparak sağlayan Ohrili Name Gjoko, kentin son yıllarda çok fazla yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini, özellikle Hollanda, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’dan Ohri’ye çok sayıda turist geldiğini söyledi.
Sezonunun açılmasıyla birlikte şehre turistlerin gelmeye başladığını anlatan Gjoko, “Bu yıl Avusturya ve Almanya’dan da turistler gelmeye başladı. Bunun yanı sıra Ohri’ye yakın mesafede bulunan Arnavutluk, Karadağ ve Kosova’dan da turistler geliyor” diye konuştu.
Gjoko, rehberlik ücretlerinin 10 ile 40 avro arasında değiştiğini aktararak, sadece Ohri Gölü çevresini gezmenin yanı sıra Bilyana Kaynakları ve eski Yugoslavya lideri Tito’nun yazlığını da görme imkanı sunduklarını kaydetti.
Ohri İncisi’ne yoğun ilgi
Ohri’yi ziyaret eden turistler, sadece rehberler için değil, şehirdeki küçük esnaf için de önemli geçim kaynağı.Geçimin, “Ohri İncisi” satarak sağlayan Türk asıllı Nazukte Nebi de kente gelen turistlerin incilere yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, Ohri’ye yılın her döneminde turist geldiğini ancak özellikle yaz aylarının esnaf için “bambaşka” olduğunu söyledi.
Kenti ziyaret eden turistlerin Ohri Gölü’nden çıkarılarak işlenen ve satışa sunulan incilere yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Nebi, incilerin en çok satılan ürün olduğunu kaydetti.Tatil için Ohri’ye gelen İzmirli Ayla Girgin ise şehri ilk kez ziyaret ettiğini, özellikle doğal güzelliklerine hayran kaldığını söyledi.Gelecek yıl ailesiyle birlikte yeniden Ohri’ye gelmeyi planladığını anlatan Girgin, “Ülkeme döndüğümde herkese bu harika kenti anlatacağım ve herkesi bu kentin güzellikleriyle tanışması için teşvik edeceğim” diye konuştu.
Ohri’de nereleri ziyaret etmeli?
Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Ohri’de, Osmanlı dönemine ait çok sayıda cami, hamam, türbe, tekke görmek mümkün.Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından onarılan Sinanudin Yusuf Çelebi Türbesi, Osmanlı Hamamı, tekke ve camiler, özellikle Türkiye’den gelen ziyaretçilerin en uğrak mekanları arasında.Bunların yanı sıra Samoil Kalesi, Antik Tiyatro, İmaret, Bilyana Kaynakları ile Arnavutluk sınırındaki Aziz Naum ya da Sarı Saltuk adıyla bilinen doğa harikaları, su müzesi ve daha bir çok mekan, Ohri’yi ziyaret edecek turistlerin görmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Makedonya ile Arnavutluk sınırındaki 358 metrekarelik Ohri Gölü’nde tekne turları yapmak da mümkün.Ayrıca, kentin eski mahallelerindeki Safranbolu evlerine benzer evleri gezmek, balık lokantalarında Ohri’nin meşhur alabalığından tatmak da Ohri’yi ziyaret edeceklerin “yapılacaklar” listesine eklemesi gereken notlardan.