Balkan Rumeli Sanatçısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses Sanatçısı Fahriye Güney, dün akşam memleketi Kırcaali’de sevenleriyle buluştu. Ömer Lütfi Derneği Kültür ve Eğitim Merkezi Konferans salonunda düzenlenen etkinlikte sanatçı, “Muhacir” adlı yedinci kitabının tanıtımının yanı sıra, söylediği Rumeli türküleriyle sevenlerine keyifli anlar yaşattı.
Etkinlik, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) ve Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından düzenlendi. Programda hazır bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali Milletvekili Adlen Şevket, HÖH Kırcaali Belediye Meclis Üyesi adayı olan HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İl Başkanı Bayram Bayram, HÖH Kırcaali Kadın Kolları Başkanı ve Kadriye Latifova Müzikal Tiyatrosundan Sorumlu Kırcaali Tiyatro ve Müzik Merkezi Müdür Yardımcısı Sabiha Mestan, Milli Gelirler Ajansı (NAP) Kırcaali Ofisi Müdürü Elvan Gürkaş, HÖH meclis üyesi adayı Mürsel Halil, bölgede kültür ve eğitim faaliyetleri yürüten halk toplum merkezlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve bölgede kültür-sanat dünyasının temsilcileri şairi onurlandırdılar. Program büyük ilgi gördü.
Sanatçı, programın başında Kırcaalilileri söz ve müziği kendisine ait “Hey Kırcaali” türküsüyle selamladı.
Ardından TÜRKSAD Genel Başkanı ve Ömer Lütfi Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, ”Çok değerli Balkan Rumeli Sanatçısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses Sanatçısı ve aynı zamanda yazar ve şair Fahriye Güney’i burada ağırlamaktan çok mutluyuz. Kendilerini hepinizin adına saygıyla selamlıyorum ve hoş geldiniz diyorum” diye ifade etti.
Kendisini onurlandıran resmi konuklara ve tüm katılımcılara teşekkür eden sanatçı, hayat hikayesini paylaştı. Türkiye’ye ilk göç ettiklerinde çok zorluklar çektiklerini ifade eden sanatçı, şimdilerde Türk dünyasında Bulgaristan Türklerini temsil ettiğini anlattı. Fahriye Güney, yeni kitabı hakkında şunları söyledi: “Babam Mustafa Çavuşoğlu, bana son dönemlerinde anlattıklarını ben not aldım. 5-6 senedir bu bilgiler öylece duruyordu, ama ölüm var bu dünyada dedim. Belki birilerinin, bizim Bulgaristan Türklerinin işine yarar diye bunları madde madde işledim, ama tabii ki bunu yaparken eklemeler de yaptım. Bence güzel bir kitap oldu. Elimden geldiği kadar Anadolu’da Karamanoğlu Beyliği’nin oluşunu aktardım. Oradan daha sonra yürüye yürüye gelenleri, Balkanlara dağılanları anlattım. Mesela Kırca Ali, ilk önce Deliorman’a gelmiş. Daha sonra Rodoplar’a gelmiş. Bunları hep büyüklerden dinledim. Bana dedi ki babam, o zamanlar Kırcaali’de mektepte iki tane Ali varmış. Birisi hep kırlarda dolaşıyormuş. Hocası da ona “Sana bundan böyle Kırca Ali diyeceğim” demiş. Ben bu şekilde biliyordum, ama daha sonra Kırca Ali ile ilgili çeşitli hikayeler öğrendim. Bilmiyorum artık hangisinin doğru olduğunu, ama ben yine de buraya işledim. Dilerim kitabımı okursunuz ve beğenirsiniz. Ben şimdiye kadar üç tane filmde oynadım, gerekirse birileri film yapalım da derlerse ben varım. Bir örnek olsun diye kitabıma “Muhacir” adını verdim, yani biz zaten muhacir gidip gelmişiz. Kapak fotoğrafındaki çarıkları da söylemek istiyorum. Annemin babasının dedesinin Çanakkale Harbi’nden çarıklarıdır. Kırcaali ilçesinin Volovartsi (Öküzcüler) köyünden büyük dedemizin çarıklarıdır. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Bugünlerde dışarda savaşan Mehmetçiğimizin de Allah yar ve yardımcısı olsun!” Sanatçı, 1967 yılında Niyazi Hüseyin Bahtiyar’ın yardımlarıyla şiirlerinin, Kırcaali’de çıkan Yeni Hayat gazetesinde yayınlanmaya başladığını belirtti.
Sanatçı, “Konserlerime devam ediyorum, Bursa’da panayırlarda, çok yerlerde. Ben hiç piyasa sanatçılığı yapmadım, ama sadece bir şey için üzgünüm. Benden bir tane daha çıkartamadık. Ben mesela, “Arda Boyları” türküsü ile Balkanlara, Bulgaristan Türklerine ait T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı oldum. Bu zamana kadar elimden geldiği kadar çalıştım, güzel şeyler yapmaya çalıştım” dedi. Sanatçı, Kırcaali’de yapılacak yerel yönetim seçimlerine katılan bütün adaylara başarılar diledi.
Fahriye Güney, 1953 yılında Kırcaali ilçesine bağlı (Velişane) Gabaağaç köyünde dünyaya geldi. İlkokulu kendi köyünde, ortaokulu Boyno (İsmailler) köyünde, liseyi Kırcaali’de okudu. Daha sonra Kırcaali Öğretmen Enstitüsü’nde okudu. Babasının teşviki ile şiir yazmaya, tütün tarlalarında saz çalmaya başladı. Ailesi ile birlikte 1977 yılında göçmen olarak Türkiye’ye göç edip Bursa’ya yerleşti. 12 Rumeli Türküleri albümü, 4 şiir kitabı, 2 romanı var. Altı sene Rumeli TV’de Göçmen Sefası Canlı Yayın programı yaptı. Bursa yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı da yapan sanatçı, ayrıca Radyo EN’de “Göçmenlerin Sesi” programını hazırlayıp sundu.
İzmir BAL-GÖÇ Derneği’nin yayın organı olan BAL-GÖÇ BİRLİK Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Osman Akın, “Bizim Balkanlar’da Türkçemizi, Türklüğümüzü, Türkümüzü, Anadolu’da ve dünyada tanıtmak kadar güzel bir şey yoktur. Sizi tebrik ediyorum. Yabancı bir gazetecinin İngiliz Daily Express gazetesinde çıkan bir yazısında, “Kırcaali Türkü bir ayrıcalıktır, çalışkan, dürüst, namuslu, diline, dinine düşkündür” diyor. Aramızdan hiçbir hain çıkmamıştır ” diye kaydetti.
Fahriye Güney’e Kırcaali Belediye Başkan Adayı Hasan Azis’in selamlarını ileten Kadriye Latifova Müzikal Tiyatrosunu yöneten Sabiha Mestan, “Bizim burada Buket Halk Müziği Topluluğumuz var. Amatörüz, kendi yağımızda kavruluyoruz. Sayın Belediye Başkanı’mız çok yardımcı oluyor. Onun sayesinde 10 senedir ayaktayız. Yeni yeni gençler aramıza katılmaya başladı. Fahriye Hanım, ben ümitliyim, türkülerimiz, kültürümüz, hiçbir zaman kaybolamayacak burada. Sizin “Muhacir” kitabınız gibi gelecek nesillere kalacak şekilde bir şeyler bırakabilirsek ne mutlu bize. Ve gençlerle ( Müzekki Bey’in yaptığı gibi) çalışmak, çalışmak, çalışmak. Türklüğümüzü, örf ve adetlerimizi unutmasın gençlerimiz. Nereden geldiklerini bilsinler. Sizin kitabınız bize yolumuzu gösteriyor. Tebrik ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum” diye konuştu.
Milletvekili Adlen Şevket, etkinliği organize eden iki dernek adına sanatçıya bir plaket takdim etti.
TÜRKSAD Genel Başkanı Müzekki Ahmet, “Bulgaristan Türklerinin kültürüne yapmış olduğu katkılarından dolayı sanatçımız Fahriye Güney’e iki dernek adına plaket sunuyoruz ve kendisine başarılar diliyoruz. Bundan önce de etkinliklerimizde zaten yer aldı ve bundan sonra da yer alacak. Kırcaali’de ve tüm Bulgaristan’da kendisini konserlerde görmek istiyoruz” diye kaydetti.
Program, türkülerle devam etti. Sanatçı, “Tuna Nehri Akmam Diyor”, Arda Boyları”, “Ne De Güzel Kaşların Var” türkülerini ve “Aldırma Gönül” ve “Buraları Sevemedim Gönül Orada” ve “Ölürüm Türkiye” şarkılarını söyledi.
Sanatçı ayrıca “Özümsün Sen Türkiye’m” şiirini söyledi.
Kırcaalilerin alkış tufanına tuttuğu sanatçıya Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve HÖH Kırcaali İlçe Seçim Kurulu tarafından birer sepet çiçek sunuldu.
Kırcaali Belediye Başkan adayı Hasan Azis’in bölgede kültür ve eğitim faaliyetleri yürüten halk toplum merkezlerine bağışlamak için “Muhacir” kitabından 30 adet satın aldığı açıklandı.
Program, sanatçının sevenlerine kitabını imzalayarak hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile son buldu.
Kırcaali Haber