Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın Türkmenistan’da düzenlediği Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı’nda Azerbaycan’ın Şeki kenti, temsilcilerin oy birliğiyle 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi.
2015 yılında Türkmenistan’ın Merv kenti Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmişti. Merv, “Şahların Gözdesi” olarak bilinir.
Merv’de Balkanların değişik ülkelerinden sanat toplulukları, bilim adamları, sanatçılar ve araştırmacılar katılarak Balkanlar’daki Türk kültürünü geniş Türk coğrafyasında tanıtma fırsatı buldu.
Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garajayew’in ev sahipliği ve dönem koordinatörlüğünde 26 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen 33. Dönem TÜRKSOY Daimi Konsey Toplantısı’na TÜRKSOY’a üye ülkelerin kültür bakanları ile Türk Konseyi ve Türk Akademisi yetkilileri katıldı.
Açılan sergilerde geleneksel el sanatları Türkmenistanlı sanatseverlere tanıtıldı.
Önümüzdeki yıl Şeki’de düzenlenecek her etkinlikte Balkanlar’dan katılımcıların davet edilip Balkan kültürünü Orta Asya coğrafyasında daha çok tanınır hale getirilmesi için şartların sağlanacağı bildirildi.
TÜRKSOY tarafından 2012 yılında başlatılan uygulama kapsamında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına ilk sahip olan şehir Kazakistan’ın Astana şehri olmuştu. Ardından 2013 yılında Eskişehir, 2014 yılında Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan ve 2015 yılında Türkmenistan’ın Merv kenti Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşımıştı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov gerçekleştirilen toplantının ardından şu konuşmayı yaptı:
Astana, Eskişehir, Kazan, Merv ve şimdi Şeki, Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamamız şehirlerimizi birbirine kültür bağları ile yakınlaştırıyor. Bugüne kadar seçilen şehirlerimiz, bu özel unvanın gereğini layıkıyla yerine getirerek, devralmış oldukları bayrağı daha ileriye taşımıştır. Bu kapsamında yüzlerce kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirilmiş, dünyanın dört bir yanından sanatçılar, akademisyenler ve entelektüeller arasında kültürel etkileşim ve tecrübe paylaşımı için imkan sağlanmıştır. Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması şehirlerimizin kültür sanat hayatını zenginleştirdiği gibi, düzenlenen yoğun faaliyetler sayesinde Türk cumhuriyetleri arasındaki kültürel entegrasyon sürecine de ivme kazandırmıştır.
Reklamlar