Eğitim ve Bilim Bakanlığı gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren okullarda Arap Dili’nin Anadili olarak okutulmasını öngörmektedir. Bugünkü hükümet toplantısından sonra Eğitim ve Bilim Bakanı Aneliya Klisarova, “Suriyeli mültecilerin çocukları Devlet Mülteciler Kurumu’na (DAB) bağlı Entegre Merkezi’nde görecekleri Bulgarca kursundan sonra okula başlayacaklar. Orada anadili Arapçayı da okuyabilecekler. Gerekli öğretmenler sağlanacak” diye açıkladı. Birkaç gün önce Eğitim Bakanı, “Bakanlık, Bulgaristan’daki Suriyeli mülteciler arasında onların çocuklarını okutacak öğretmenler aramaktadır. Bölge eğitim müfettişlikleri eğitim için gerekli binaları sağlayacak” demişti.
Şu anda çocukların sayısı, yaş grupları ve gereksinimlerine yönelik araştırmalar yapılmaktadır.
Bu yaz Bulgaristan’daki Romen topluluğu da okullarda anadilini okuma fırsatı olmamasından yakındı. Romenler, Sofya, Bükreş ve Avrupa Birliği’ndeki iktidar kurumlara yazdıkları açık mektupta Kuzey Bulgaristan’daki çocukların Anadili’ni okullarda okumalarını israr ettiler.
Yeni Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva’nın yaptığı bir konuşma da Anadili dersi kitapları üzerine sert tartışmalara sebep oldu. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin seçim kampanyası sırasında düzenlediği bir mitingde Georgieva, partinin eğitim politikasına güvendiğini ve çocukların okul çantalarında Bulgarca kitaplarıyla birlikte Anadili dersi kitaplarının da olması için çalışacağını söylemişti.
Eğitim Bakanı Aneliya Klisarova, 1991 yılında kabul edilen kanunda bu konuda değişiklikler yapılmasının öngörülmediğine dair kanaat getirdi.
Bulgaristan’da Anadili seçmeli ders olarak okutuluyor. Şu anda Anadili olarak Türkçe, İbranice ve Ermenice okutulmaktadır.
Milli Eğitim Kanunu’na göre Anadili haftada 3 saat Zorunlu Seçmeli Ders (ZİP) ve 4 saat Serbest Seçmeli Ders (SİP) olarak velilerin talep üzerine ders programında yer alabilir.
Kırcaali Haber