Sağlık Kurumları Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Değişiklikler sonucunda genel tıp dalında uzmanlaşmamış aile hekimleri, aile hekimliği hizmetlerinde bulunmaya devam edebilirler.
Kanunun yürürlükteki hükümlerine göre genel tıp dalında uzmanlaşmamış aile hekimlerinin hizmet verdiği aile hekimliği birimlerinin 3 Haziran 2019 tarihinden sonra kapatılması gerekirdi.
Meclis Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı raporda sayısı az olmayan aile hekimlerinin böyle bir uzmanlık eğitimi alma şartını yerine getirmekte zorlandığı belirtiliyor, çünkü eğitimleri sırasında onların yerine aile hekimliği uygulamasında bulunacak hekim bulmakta zorlandıkları anlaşıldı. Böyle bir sorun daha çok aile hekimliği birimlerinin uzak ve ulaşımı zor olan bölgelerde bulunduğu durumlarda yaşanıyor.
Raporda aile hekimlerinin genel tıp dalında uzmanlık eğitimi alma şartını yerine getirmeleri için sürenin uzatılmasıyla özellikle uzak ve ulaşımı zor olan bölgelerde bulunan çok sayıda aile hekimliği birimlerinin kapatılmasının önlenmesi ve halkın birinci basamak sağlık hizmetlerine erişebilmesinin sağlanması amaçlandığı kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede aile hekimlerinin yüzde 15’i genel tıp dalında uzmanlaşmış değildir. Müşterilerinin aile hekimliği hizmetinden mahrum kalmaması için devlet, aile hekimlerinin genel tıp dalında uzmanlık eğitimi almaları için sürenin 4 yıl uzatılmasını önerdi.
Kırcaali Haber