Ахмед Демир Доган
29 март 1954 г.
Село Пчеларово, област Толбухин (Добрич).
Бедно селско семейство.
Неженен.
Войник в строителни войски, редник.
ДКМС от 1969 г.
20 години.
Агент.
„АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ”, „САВА”.
Трето управление на ДС (ВКР) – 1974 г.; ОУ на МВР-ДС Варна – 1976 г.; Първо главно управление на ДС – 1979 г.
21 август 1974 г.
3 септември 1974 г.
Старши лейтенант Стайчо Любенов Стайков. Вербуван на идейно-политическа основа.
Старши лейтенант Стайчо Любенов Стайков; подполковник Васил Панайотов; подполковник Стойко Стойков; капитан М. Маринов; майор Иван Михайлов; Георги Георгиев; Евгени Крушков; Георги Йорданов.

„Разговорлив, спокоен и културен младеж. Правилно разбира нашите цели и задачи и проявява желание да ни помага. Добър член на ДКМС и има правилно отношение към органите на ДС. Притежава остра и пъргава памет, логична мисъл и способност да предразполага към себе си. Политически е добре ориентиран и заинтересован. Ученолюбив, любознателен, съобразителен и находчив. Имайки предвид впечатлението си за редник Ахмедов, считам, че същият е напълно подходящ за агент на органите на ДС и той ще може успешно да решава наши задачи. На сътрудничеството си с нас гледа като на гласувано му голямо доверие”, ВКР, 1974 г. за агент „АНГЕЛОВ”.

„Извършено му е проверка чрез „М- Родопи” (подслушване), паралелна агентура и анализ на отделни сведения и се установи, че работи честно с органите на ДС. Агентът самостоятелно е изучил много добре основите на Марскистко-ленинската философия. По характер е спокоен, съсредоточен с богата обща и политическа култура. Има аналитичен ум и логична мисъл. Тези му качества ни дават основание да считаме, че след необходимата подготовка и проверка на неговите разузнавателни качества може да се развие като перспективен агент на ДС. Агент „СЕРГЕЙ” има положително отношение към органите на ДС и държи на връзката с нас”, Окръжно управление на МВР-ДС Толбухин, отдел I (разузнавателен) за агент „СЕРГЕЙ”, 1976 г.

„Агентът демонстрира безпрекословна вярност и преданост към органите на ДС, като заявява, че марксистко-ленинските идеали са втъкани в неговата същност и той всеотдайно ще им служи. Готов е да изпълнява всякакви задачи, които ще му възлагат от ДС. Ако един ден почувства, че изменя на своята същност – на идеите, смята, че би трябвало по-добре да сложи край на живота си”, ПГУ за агент „СЕРГЕЙ”, юни 1979 г.

„Към семейството си не се чувства силно привързан. За свои най-близки хора счита работниците от ДС, с които е работил и работи понастоящем. Към органите на ДС се отнася с признателност и за оказаната му материална помощ”, ПГУ за агент „САВА”, август 1979 г.

„1. С наша помощ се е устроил във ВУЗ в гр. Шумен.
2. С наша помощ е прехвърлен във СУ „Кл. Охридски”.
3. С наша помощ след завършване е завършил аспирантура.
4. Осигурена му е още в СУ „Кл. Охридски” ежемесечна финансова помощ. Първоначално по 90 лв., а впоследствие от май 1982 г. по 125 лв., като разликата му е давана за подпомагане в наема на квартирата.
5. Закупувани са му дрехи периодично.
6. Подпомаган е финансово при закупуване на литература.
7. Осигуряван е бил със средства при ваканциите му в родния край, гр. Варна, Приморско и др.
8. По време на защитата на дисертацията и на коктейла след нея е осигурен от нас.
9. Неустойки в техникума и завода са поемани от нас.
10. Оказвано е съдействие в устройването на приятелите му в общежитие.
11. Подпомаган е финансово и при езиковата му подготовка в алианса и закупуване на литература, както и на пишеща машина.
12. Обезпечаван е бил финансово за всички негови празници, както и на приятелката и на хазайката му, както и за студентските такива”ПГУ за агент „САВА”, 1986 г.

TÜM BELGELERİ İLE ORJİNALİ BURADA
Ахмед Доган, който отдавна е осветен по закона за досиетата като агент на различни структури на Държавна сигурност под псевдонимите „АНГЕЛОВ“, „СЕРГЕЙ“ и „САВА“.

агент на различни структури на Държавна сигурност

 

Reklamlar