ABD Büyükelçiği’nde gazetecilerle bir araya gelen Richard, Suriyeli sığınmacılarla ilgili Kuveyt, Lübnan ve Türkiye‘deki temasları hakkında bilgi verdi.
Türkiye’ye en son geçen yıl gittiğini dile getiren Richard, Ankara’da bulunduğu kısa süre içerisinde yaşanan pozitif gelişmeler hakkında edindiği bilginin kendisi için ilginç olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin Suriye krizine cevapta lider konumda olduğunu belirten Richard, Türkiye ve ABD’nin küresel insani yardımlarla ve bu yardımların fonlamasıyla ilgili güçlü ortaklığı olduğunu ifade etti.
Suriyeler için Kuveyt’teki düzenlenen insani yardım konferansında ABD’nin 508 milyon dolar katkıda bulunduğunu dile getiren Richard, bu paranın büyük bir kısmının Suriye’ye yardım götürmek ve hayatta kalmaya çalışan yerlerinden edilmiş milyonlarca Suriyeliye yardım için kullanılacağını belirtti.
TÜRKİYE TÜM DÜNYAYA ÖRNEK
Türkiye’nin Suriyelilere uyguladığı açık kapı politikasından da takdirle bahseden Richard, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’nin gösterdiği cömertliğin tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.
Türkiye ile yürüttükleri ortaklıkta sığınmacıların ABD’ye yerleştirilmeleri konusunda da çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Richard, bu yılki süreçlerde iki ülke arasında çok daha fazla işbirliği yaptıklarını belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile yaptıkları görüşmede de Suriyeli çocukların eğitim görmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Richard, pek çok çocuğun eğitim alabilmesini cömert bir davranış olarak niteleyerek, hala eğitim alamayan çocukların olduğunu, bu durumu ülkeleri endişelendirmesi gerektiğini vurguladı.
Sığınmacıların, sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetlerine getirdiği yükün farkında olduklarını ifade eden Richard, ABD’nin bu konularda destek olmak üzere Türkiye’de 259 milyon dolar insani yardımda bulunduğunu dile getirdi. Bunun Türkiye’ye bir ülke tarafından sağlanan en büyük destek olduğuna değinen Richard, söz konusu meblağın Türkiye’nin harcamalarıyla kıyaslandığı küçük kalmakla birlikte bunun ABD tarafından bölgeye sağlanan 3,7 milyar dolarlık yardım paketinin bir kısmı olduğuna dikkat çekti. Richard, paketin bir kısmının Suriye’ye gittiğini, geri kalanının ise Lübnan, Ürdün, Kuzey Irak ve Mısır gibi ülkelerin sığınmacı akınıyla başa çıkmaları için harcandığını ifade etti