Gençlerde ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan‘dan Fethiye‘ye gelecek 24 genç, Çalış Kuş Cenneti’nde bilgi ve deneyim paylaşımı, öğrenme, aktarma, yaratma, üretme süreçlerine dahil olacak.
Fethiye Turizm, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Çevre Vakfı’nın (FETAV) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezleri Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı kapsamında hazırladığı “Sınırı Aşan Yaşamlar” projesi, 4 ülkenin gençlerini Fethiye‘de buluşturacak.
Gençlerde ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan‘dan ilçeye gelecek 24 genç, Çalış Kuş Cenneti’nde bilgi ve deneyim paylaşımı, öğrenme, aktarma, yaratma, üretme süreçlerine dahil olacak.
Proje Koordinatörü Gülbahar Edik Kayhan, FETAV’da düzenlenen proje tanıtım toplantısında, Ekolojik bilince sahip bir bireyin, yaşama bir bütün olarak saygı duyma bilincine sahip olduğunu söyledi.
Projenin amacının gençlerde yaşam boyu sürecek olan düşünmek, davranmak ve hissetmekten ibaret ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak olduğuna değinen Kayhan, proje sayesinde gençlerin yaşamın içindeki farklılıkların ötekileştirme aracı yapıldığı bugünün dünyasında, ekosistem gerçeği üzerinden empati yetisini geliştireceğini ifade etti.
Kayhan, projenin temellerinin hassas yaşam alanları, bu yaşam alanlarının görünmeyen sınırları ve bu çeşitliliğin yarattığı ahengi yaşamın içinde deneyimlemek üzerine kurulduğunu vurguladı.
Türk, İtalyan, Hırvat ve Bulgar gençlerinin Fethiye‘nin hassas ekosistemlerinin başında gelen Çalış Doğa Parkı Kuş Cenneti’nde bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra öğrenme, aktarma, yaratma ve üretme süreçlerine dahil olacağını anlatan Kayhan, şöyle konuştu:
“Proje hedefine eğitim faaliyetleriyle ulaşacak. Bu amaçla proje ortaklarımıza hem teorik hem de arazi eğitimleri verilecek. Bu eğitimler, görsel materyallerin kullanıldığı teorik eğitim çalışmaları ve sulak alanda yapılacak inceleme ve kuş gözlem faaliyeti olmak üzere temelde iki kısımdan oluşacak. Projemiz 20–26 Nisan tarihleri arasında Fethiye‘de gerçekleştirilecek.”
Kayhan, proje sonunda katılımcılara “Youthpass” sertifikası verileceğini, projeyeTürkiye‘yi temsilen katılmak isteyen 18–25 yaş aralığındaki gençlerin 28 Şubat‘a kadar FETAV’a başvurmasını istedi.
FETAV Yönetim Kurulu Üyesi Fercan Akçin ise projenin bir diğer amacının Çalış Kuş Cenneti’ndeki kuşların korunmasını ve bölgede yaşadığı tespit edilen 222 tür kuşa sahip çıkmayı kapsadığını anlattı.
19–26 Nisan tarihleri arasında 4 ülkeden 24 gencin katılacağı projede, dünya gençleriyle ekolojik bilinçlenme sürecinin başlatılacağını kaydeden Akçin, faaliyetler içinde yer alan okul ziyaretleri ile de projenin etkili ve yaygın kültürel paylaşım hedefine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.
7 YILDA 222 KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ
Projenin arazi sorumlusu ve kuş gözlemcisi Ali İhsan Emre de Çalış Kuş Cenneti’nde 7 yıl ara vermeden sayım yaparak 222 tür kuşunun yaşadığını tespit ettiklerini belirtti. Çalışmalar kapsamanında kuşların hangi mevsimlerde geldiğini, ne zaman yuva yaptıklarını ve göç zamanları gibi bilgileri toplayarak kuş cennetinin Fethiye için ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardıklarını vurgulayan Emre, “Çalış Kuş Cenneti kente yakın bir noktada bulunduğu için çevresinin tel örgülerle kapatılması gerekliydi. Bu işlem daha önce yapıldı ama zarar gördüğü için yeniden yapılması lazım. Ayrıca, bölgede cam ve plastik atıkta atılıyor insanların bu konuya hassasiyet göstersin.” dedi.